Preegdruk

Pregen

Een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt? Het bestaat! Je hebt vast weleens drukwerk met reliëf gezien. Hierbij wordt een gedeelte van het drukwerk – een tekst, logo of keurmerk bijvoorbeeld – in het papier geperst, zodat deze als het ware bovenop het papier komt te liggen. Deze techniek noemen we pregen, een traditionele manier van drukken en een vorm van een vorm van hoogdruk. Wat zo mooi is aan deze druktechniek? Het reliëf, de preeg dus, zorgt ervoor dat je bepaalde delen van het drukwerk extra kunt laten opvallen, zonder de rust in je ontwerp te verliezen.

Wat is pregen?

Pregen wordt ook wel blinddruk of droogstempelen genoemd. Uniek aan deze druktechniek is dat er geen inkt aan te pas komt, al kan pregen prima in combinatie met andere druktechnieken als foliedruk worden toegepast. Bij het pregen wordt er door middel van een preegstempel en contravorm een vorm naar keuze – dit kan een zelf gekozen tekst, afbeelding of logo zijn – in het materiaal geperst.

De meest voorkomende richting is omhoog, zodat het reliëf als het ware op het papier komt te liggen. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk om de vorm dieper in het materiaal te drukken. Voor een optimaal effect wordt voornamelijk dik papier of karton gebruikt, al zijn materialen als dun metaal, leer en plastic ook geschikt als preeg drukwerk. Losse orders worden meestal met een preegtang gedrukt, maar voor grote oplagen wordt vaak een speciale preegmachine gebruikt.

Uniek en luxe effect

Een ander voordeel van preeg drukwerk is dat bijzonder lastig na te maken is. Niet voor niets wordt deze techniek, al dan niet in combinatie met een andere druktechniek, toegepast bij bankbiljetten, postzegels en credit cards. En wat dacht je van braille? Of naamkaartjes van leer en metaal met reliëf? Stuk voor stuk vormen van preeg drukwerk.

Preeg drukwerk bij Printdeal.be

Op dit moment bieden wij helaas geen preeg drukwerk aan bij Printdeal.be, maar gelukkig heb je wel de keuze uit tientallen andere druktechnieken. Zo is flexodruk een andere vorm van hoogdruk, waarbij tekst of een afbeelding in reliëf wordt aangebracht. Deze flexibele drukvorm passen we bij Printdeal.be toe in onze plastic tassen en bedrukte tape. En ben je op zoek naar een preeg visitekaartje? Dus een visitekaartje waarbij je een bepaald gedeelte extra kan laten opvallen? Een mooi en luxe alternatief is foliedruk. Hierbij geef je de tekst of een deel van het kaartje een metallic uitstraling.

hero-image preegdruk

Verwante producten

featured-image zeefdruk

Zeefdrukken is de populairste manier om textiel te bedrukken. Maar wat is een zeefdruk eigenlijk? En bij welke producten passen we deze druktechniek toe?

featured-image vlakdruk

Vlakdruk is de meest voorkomende druktechniek. Maar wat is vlakdruk precies? Hoe werkt het en welke soorten vlakdruk zijn er? Je leest het allemaal hier.

featured-image transferdruk

Transferdruk is een techniek voor het bedrukken van textiel. Wat is het precies? En wat is het verschil tussen digitale transfer en zeefdruk transfer?

featured-image textieldruk

T-shirts, werkkleding of petten bedrukken? In onze textieldrukkerij werken we met verschillende vormen van textieldruk. Lees meer over textielbedrukking.

featured-image tegendruk

De zichtbaarheid van je poster vergroten? Met een tegendruk laat je jouw drukwerk nóg meer stralen. Lees alles over deze bijzondere druktechniek.

featured-image tampondruk

Kleine, ronde of oneffen oppervlakken vragen om een flexibele druktechniek: tamponprint. Wat is tampondruk? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

featured-image offset-druk

Offset druk is de bekendste druktechniek. Bij Printdeal.be drukken wij de meeste reclamemiddelen op deze manier. Wat is offset druk? Je leest het hier.

featured-image lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image doordruk

Doordrukken is een druktechniek, waarbij de inkt door een beelddrager op textiel wordt gedrukt. Lees hier wat moet je weten over het maken van een doordruk.

featured-image digitale-druk

Snel en voordelig bij kleinere oplagen: dat is digitale druk. Wat is digitaal drukwerk en waarin verschilt het met offset druk? Je leest het hier!

featured-image diepdruk

Diepdruk wordt veel gebruikt voor tijdschriften en verpakkingen. Maar wat is diepdruk precies? En wat kun je er nog meer mee? Je leest het allemaal hier.

Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.