Vlakdruk

Wat is vlakdruk? Zoals de naam eigenlijk al zegt, herken je een vlakdruk aan het gladde oppervlak. Bij vlakdruk is namelijk geen sprake van hoogteverschil of reliëf. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hoogdruk en diepdruk, waarbij de afdruk hoger op het papier komt te liggen of juist dieper in het papier wordt geperst. De bekendste vlakdruktechniek is natuurlijk offset druk, maar wist je dat deze veelvoorkomende druktechniek nog een voorloper heeft? In de 18e eeuw werd er al gebruik gemaakt van vlakdruk in de vorm van lithografie. Op deze pagina vertellen we je alles over de verschillende vlakdruktechnieken.

Vlakdruk: zo werkt het

Om te beginnen is het belangrijk om te weten hoe vlakdruk werkt. Vlakdruk is een speciale druktechniek, waarbij op een slimme manier gebruik gemaakt wordt van het feit dat water en vet elkaar afstoten. De oudste vorm van vlakdruk is lithografie. Hierbij wordt een plaat van kalksteen gebruikt als drukplaat. Je kunt offset druk in feite beschouwen als een moderne variant op lithografie. Inmiddels is offsetdruk de meest voorkomende druktechniek. Sterker nog, wist je dat maar liefst twee derde van al het drukwerk ter wereld offsetdruk is? Het is namelijk bij uitstek geschikt voor drukwerk met grote oplages. Denk daarbij aan folders en flyers.

Lithografie

Nog even terug naar lithografie, waar het allemaal mee begon. Litho betekent letterlijk steen en dat is ook waar lithografie op gebaseerd is. Hierbij wordt een stenen plaat gebruikt om inkt op papier te drukken. Het is een bijzondere en ambachtelijke techniek, dat rond 1798 werd uitgevonden door de Duitse graficus Alois Senefelder. Lithografie is niet alleen bijzonder specialistische druktechniek, maar ook één van de meest tijdrovende. Om deze reden is lithografie vooral iets waar een handjevol gespecialiseerde lithografen zich mee bezig houdt. Wil je een authentieke litho met meerdere kleuren? Dan kan dat al snel een week duren. Lees meer over lithografie.

Offset druk

Het grootste gedeelte van onze reclameproducten laten wij offset drukken. Maar wat maakt offset druk zo geschikt voor bijvoorbeeld flyers en folders? Dat zit hem met name in de prijs. Bij hoge oplages is offset druk namelijk in vrijwel alle gevallen de meest voordelige optie. Het basisprincipe van offset druk is hetzelfde als bij lithografie. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat water en vet elkaar afstoten. Maar in plaats van een kalkstenen plaat, wordt bij offset druk een aluminium drukplaat en een rubberdoek gebruikt om de afbeelding op het papier aan te brengen. Offset druk is dus een stukje moderner, maar vooral veel sneller en voordeliger en daarom bijzonder geschikt om grote oplagen reclamedrukwerk mee te realiseren. Lees meer over offset druk.

Lees ook: Niet helemaal wat je zocht? Bij Printdeal.be heb je naast vlakdruk ook de keuze uit allerlei andere druktechnieken. Wat dacht je van bijvoorbeeld digitale druk, hoogdruk of doordruk?

hero-image vlakdruk

Verwante producten

featured-image zeefdruk

Zeefdrukken is de populairste manier om textiel te bedrukken. Maar wat is een zeefdruk eigenlijk? En bij welke producten passen we deze druktechniek toe?

featured-image transferdruk

Transferdruk is een techniek voor het bedrukken van textiel. Wat is het precies? En wat is het verschil tussen digitale transfer en zeefdruk transfer?

featured-image textieldruk

T-shirts, werkkleding of petten bedrukken? In onze textieldrukkerij werken we met verschillende vormen van textieldruk. Lees meer over textielbedrukking.

featured-image tegendruk

De zichtbaarheid van je poster vergroten? Met een tegendruk laat je jouw drukwerk nóg meer stralen. Lees alles over deze bijzondere druktechniek.

featured-image tampondruk

Kleine, ronde of oneffen oppervlakken vragen om een flexibele druktechniek: tamponprint. Wat is tampondruk? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

featured-image preegdruk

Pregen is een unieke druktechniek, waarbij je delen van je ontwerp door middel van reliëf extra kunt laten opvallen. Lees hier alles over preeg drukwerk.

featured-image offset-druk

Offset druk is de bekendste druktechniek. Bij Printdeal.be drukken wij de meeste reclamemiddelen op deze manier. Wat is offset druk? Je leest het hier.

featured-image lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image doordruk

Doordrukken is een druktechniek, waarbij de inkt door een beelddrager op textiel wordt gedrukt. Lees hier wat moet je weten over het maken van een doordruk.

featured-image digitale-druk

Snel en voordelig bij kleinere oplagen: dat is digitale druk. Wat is digitaal drukwerk en waarin verschilt het met offset druk? Je leest het hier!

featured-image diepdruk

Diepdruk wordt veel gebruikt voor tijdschriften en verpakkingen. Maar wat is diepdruk precies? En wat kun je er nog meer mee? Je leest het allemaal hier.

Terug naar Druktechnieken
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified