Digitale druk

Digitaal drukken

Voor het overgrote deel van ons drukwerk geldt dat je een keuze moet maken tussen digitaal drukken en offsetdruk. Op deze pagina gaan we dieper in op digitaal printen. Want dat is in feite wat digitaal drukken is. Bij digitaal printen worden printers gebruikt, vergelijkbaar met de printer die je thuis of op kantoor gebruikt, maar uiteraard wel van professionele kwaliteit. Met één druk op de knop is jouw digitale drukwerk ready to go. Dat betekent als grootste voordeel een aantrekkelijke vaste prijs per stuk. Je hebt immers niet te maken met opstartkosten voor een drukpers. Dit maakt een digitale druk in de meeste gevallen de beste optie voor persoonlijk drukwerk, kleine oplagen en spoedklussen. Handig om te weten: bij Printdeal.be kun je in de meeste gevallen al een digitale print bestellen vanaf 1 stuk.

img digitale-druk

Wat is digitaal drukwerk?

In tegenstelling tot offset druk, rolt digitaal drukwerk uit een digitale printer. Deze druktechniek kwam in de jaren 90 sterk in opkomst en is nog altijd onverminderd populair. Dat is ook niet zo gek. Digitaal drukken heeft als grootste voordeel dat de vaste kosten per vel veel lager liggen dan bij andere traditionele druktechnieken als offset drukken. Het opstarten van de printer is namelijk veel goedkoper dan het opstarten van een drukpers. Voor kleine oplagen, is digitaal drukwerk daarom in vrijwel alle gevallen de voordeligste optie. Voor grote oplagen wordt offset druk vanaf een bepaalde oplage juist weer goedkoper. Over het algemeen is digitaal printen ook sneller. Die kortere levertijd, maakt digitaal drukken dan ook een goede optie voor spoedopdrachten.

Digitale drukkerij: zo gaat het eraan toe

Bij een digitale drukkerij gaat het er allemaal snel aan toe. Met één druk op de knop wordt een vel papier bedrukt met jouw ontwerp. Dit in tegenstelling tot een offset drukkerij, waar de pers eerst moet worden opgestart. Zoals aangegeven, is dit de voornaamste reden waarom digitaal printen een stuk voordeliger is bij kleine oplagen. Grofweg zijn digitale printers onder te verdelen in drie categorieën: Océ Copy Press, elektrofotografisch en inktjet. Van alle drie heeft de Océ Copy Press het meeste weg van offset drukken. Elektrofotografische printers zijn te vergelijken met laserprinters. Inkjetprinters werken op dezelfde manier als de particuliere inktjetprinter, maar zijn uiteraard van professionele kwaliteit.

Belangrijk om te weten: digitaal drukwerk is alleen mogelijk wanneer je CMYK-kleuren gebruikt in je ontwerp. Geef je de voorkeur aan PMS-kleuren? Dan kunnen de kleuren in het eindresultaat mogelijk afwijken. Bestel in dat geval offset drukwerk. Lees ook onze blog over het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken.

Digitale druk: ideaal voor enveloppen en visitekaartjes

Je weet nu dat digitale druk met name geschikt is voor kleine oplagen, spoedklussen en drukwerk dat je wilt personaliseren. Zo lenen ansichtkaarten, enveloppen, visitekaartjes en with compliments cards zich uitstekend voor digitaal printen. Het is persoonlijk drukwerk dat meestal niet in grote oplagen wordt gedrukt, maar vaker in enkele tientallen of honderden stuks. Ook voor brochures en tickets en entreekaarten die met spoed geleverd moeten worden, doe je er verstandig aan te kiezen voor digitaal drukwerk.

Tip! Lees meer over alle andere druktechnieken die we bij Printdeal.be aanbieden.


Verwante producten

featured-image zeefdruk

Zeefdrukken is de populairste manier om textiel te bedrukken. Maar wat is een zeefdruk eigenlijk? En bij welke producten passen we deze druktechniek toe?

featured-image vlakdruk

Vlakdruk is de meest voorkomende druktechniek. Maar wat is vlakdruk precies? Hoe werkt het en welke soorten vlakdruk zijn er? Je leest het allemaal hier.

featured-image transferdruk

Transferdruk is een techniek voor het bedrukken van textiel. Wat is het precies? En wat is het verschil tussen digitale transfer en zeefdruk transfer?

featured-image textieldruk

T-shirts, werkkleding of petten bedrukken? In onze textieldrukkerij werken we met verschillende vormen van textieldruk. Lees meer over textielbedrukking.

featured-image tegendruk

De zichtbaarheid van je poster vergroten? Met een tegendruk laat je jouw drukwerk nóg meer stralen. Lees alles over deze bijzondere druktechniek.

featured-image tampondruk

Kleine, ronde of oneffen oppervlakken vragen om een flexibele druktechniek: tamponprint. Wat is tampondruk? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

featured-image preegdruk

Pregen is een unieke druktechniek, waarbij je delen van je ontwerp door middel van reliëf extra kunt laten opvallen. Lees hier alles over preeg drukwerk.

featured-image offset-druk

Offset druk is de bekendste druktechniek. Bij Printdeal.be drukken wij de meeste reclamemiddelen op deze manier. Wat is offset druk? Je leest het hier.

featured-image lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image doordruk

Doordrukken is een druktechniek, waarbij de inkt door een beelddrager op textiel wordt gedrukt. Lees hier wat moet je weten over het maken van een doordruk.

featured-image diepdruk

Diepdruk wordt veel gebruikt voor tijdschriften en verpakkingen. Maar wat is diepdruk precies? En wat kun je er nog meer mee? Je leest het allemaal hier.

Terug naar Druktechnieken
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified