Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen.

kleurenwaaier secondary

Van PMS naar CMYK met de Pantone kleurenwaaier

dinsdag 19 december 2017

Als je een logo of huisstijl ontwerpt, is consistentie een belangrijke factor. Een logo is alleen herkenbaar als het er overal exact hetzelfde uitziet. En dat is nog niet zo makkelijk. Denk maar aan muurverf: hoe weet je zeker dat de kleur van die pot verf matcht bij de kleur van je muren? Om daarvoor te zorgen heb je een industriële standaard nodig. Voor muurverf is dat bijvoorbeeld RAL, voor drukwerk is er PMS (kort voor Pantone Matching System). Binnen PMS hebben kleuren een uniek nummer, waardoor je zeker weet dat je altijd de juiste kleur kiest voor je ontwerp. Het nadeel van PMS is dat het aantal kleuren waarmee je kan werken in je design beperkt is. Soms is het dus nodig dat je een PMS-bestand omzet naar CMYK-kleuren, bijvoorbeeld als je foto’s wil afdrukken. Een handige tool hiervoor is de Pantone kleurenwaaier.

Hoe het allemaal begon

De Pantone kleurenwaaier werd in 1963 geïntroduceerd. Er was toen nog geen kleurstandaard in de grafische industrie. Het was lastig voor vormgevers om de kleuren van hun design op elke uiting gelijk te krijgen. Zo kon de kleur van een logo bijvoorbeeld anders uitvallen op een poster dan op een gevel. De Pantone Color Bridge zorgde ervoor dat dit verleden tijd was.

Honderden-kleuren-in-de-kleurenwaaier

Van Pantone naar CMYK: hoe gebruik je een Pantone kleurenwaaier?

Behalve voor het vinden van de perfecte kleur, is de waaier ook een handige tool om je bestand om te zetten van Pantone naar CMYK. Volg onderstaande vier stappen en je hebt het zo gefikst!

Stap 1: Zoek de Pantone-kleur op in de kolom links

In de linker kolom van de Pantone Color Bridge vind je de Pantone-kleur. Er zijn meer dan 1600 verschillende Pantone-kleuren. Visual1

Stap 2: Vind de CMYK kleur in de kolom rechts

In dezelfde rij rechts vind je de CMYK-kleur. 'CMYK' is kort voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). CMYK-kleuren worden gemengd, en de ratio geef je weer in een percentage. Bijv. 100% cyaan, 0% magenta, 0%geel en 0%key geeft een blauwe kleur, etc. Het percentage van deze kleuren cyaan, magenta, geel en zwart bepaalt de uiteindelijke kleur. CMYK-kleuren gebruik je bij full-color drukwerk. Bijvoorbeeld bij het gebruik van fotografie in folders of op posters. Visual2

Stap 3: Check even op kleurverschillen

CMYK-kleuren zijn donkerder en minder fris vergeleken met PMS-kleuren. Wil je dus een PMS-bestand full color afdrukken? Houd dan rekening met (soms fikse) kleurverschillen. Bij lichte kleuren is het kleurverschil vaak groter dan bij donkere kleuren. De kleurenwaaier kan je hierbij helpen.

Visual3

Stap 4: Neem de kleurwaarden van de CMYK-kleur over

Neem de kleurwaarden van de CMYK-kleur over in je ontwerpprogramma. Dit kun je doen in Photoshop, InDesign of Illustrator.

pms-cmyk- featured

Coated of uncoated papier

Een laatste factor in de kleurechtheid van je drukwerk is de papiersoort. Afhankelijk van de papiersoort die je kiest voor je project kan de kleurweergave van je design echt verschillen. Dit heeft voornamelijk te maken met de coating. Papiersoorten zijn altijd gecoat (coated) of ongecoat (uncoated). Uncoated papier is papier zonder laminaat of coating. Alle overige papiersoorten zijn coated. Uncoated papiersoorten hebben meestal een matte of glanzende uitstraling en ze zijn wat lastiger te beschrijven. Als je wil dat de kleuren in je drukwerk zoveel mogelijk overeenkomen met de kleuren in je ontwerp, ga dan voor coated papier. Pantone heeft zowel kleurenwaaiers voor coated als voor uncoated papier. Bij full color drukwerk (CMYK) zet je het ontwerp om naar PDF en kies je voor het profiel ‘FOGRA27’. Zo komt je drukwerk het meest overeen met de gekozen kleuren.Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.