Full color

Wat is full color?

Een full colour bedrukking bestaat uit CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Dit zijn de vier primaire kleuren waarmee wij elke mogelijke andere tint kunnen creëren. Full color wordt daarom ook wel 4-kleurendruk genoemd. Digitaal printen is bijna altijd in full color en geeft een perfect kleurresultaat. De tegenhanger van full color is PMS bedrukking. In dit kleurensysteem heeft elke kleur een specifiek nummer. Het grote voordeel hiervan is dat de kleuren niet gemengd worden, maar overal ter wereld dezelfde nummering wordt aangehouden waardoor je dus altijd exact hetzelfde kleurresultaat krijgt.


Full color printen

Of je nu visitekaartjes, posters, flyers of briefpapier laat bedrukken: bij Drukwerkdeal bieden we je de keuze uit bedrukking in PMS kleuren of full color printen. Met full color kunnen we het beste kleurresultaat bereiken en dus exact de tint die je zoekt voor je mengen. De techniek is simpel: de vier primaire kleuren worden in de vorm van puntjes op het drukwerk aangebracht. Door de punten bij elkaar te plaatsen, mengt het zich op een afstand. Een rode en een gele stip wordt bijvoorbeeld oranje en een blauwe en een rode stip vormen samen paars. Alle kleuren worden tegen elkaar aan – en deels over elkaar heen – geprint waardoor een optische menging ontstaat. Dit doen we aan de hand van rasters, die precies aangeven welke stip waar moet komen.

Full color drukwerk

Voor het mooiste resultaat adviseren wij altijd full color drukwerk. Zijn kleurgebruik en scherpte van ondergeschikt belang, dan kun je ook voor een PMS kleur kiezen. Werk je in de kleuren van je huisstijl, dan kun je het best voor full color kiezen zodat we in exact dezelfde tint kunnen printen. Voor full color drukwerk dien je een ontwerp aan te leveren waarin de kleurcodes worden aangegeven in CMYK. Werk je met RGB? Dan zul je dit eerst moeten omzetten naar CMYK.

Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

Full color offset

Offsetdruk is een druktechniek, de tegenhanger van digitaal drukken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een grote aluminium plaat waarop de inkt wordt aangebracht. Het ontwerp wordt eerst op een rubberdoek gedrukt, om het vervolgens op papier te drukken. Bij digitaal printen wordt je ontwerp rechtstreeks op het papier gedrukt. Full color kan offset en digitaal. Het grote verschil tussen digitaal printen en full color offset, is dat de vaste kosten per drukopdracht (het opstarten van de pers bijvoorbeeld) bij digitaal drukken lager zijn. Aan de andere kant zijn de variabele kosten per drukvel veel hoger. Hierdoor is digitaal drukken vooral interessant bij kleine oplages en full color offset bij grote oplages. Folders, brochures, posters en tijdschriften worden vaak full color offset gedrukt.

hero-image full-color
Terug naar Kleuren
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified