secondary Wat-is-DPI

Wat is DPI?

maandag 1 augustus 2022

Wie wel eens drukwerk aanlevert, kan niet om de afkorting DPI heen. Belangrijk, blijkbaar. In dit blog leg ik je precies uit wat DPI is en met welke instellingen je de beste resultaten bereikt.

DPI en resolutie

Een afbeelding die je wil afdrukken, moet een bepaalde kwaliteit hebben. De juiste resolutie is een belangrijke kwaliteitseis. Resolutie zegt iets over hoe scherp een afbeelding weergegeven wordt. Dat druk je uit in Dots Per Inch, DPI: de hoeveelheid beeldpunten per inch (2,54 cm).

DPI instellen: hoeveel heb je nodig voor drukwerk?

Hoeveel DPI je nodig hebt, hangt af van het doel van je drukwerk. Voor een folder, tijdschrift of flyer is 300 DPI het beste. Dit drukwerk bekijk je van dichtbij, waardoor het snel opvalt als het beeld niet scherp genoeg is. Voor spandoeken, canvassen, posters en ander grootformaat drukwerk kun je 150 DPI aanhouden. Dat bekijk je immers vanaf een grotere afstand. Dan maakt het minder uit hoe scherp een afbeelding is. Gebruik je een lagere DPI dan aangeraden voor jouw drukwerk, dan riskeer je onscherp beeld. Lever je een bestand aan met een hogere DPI? Dan schalen wij dit automatisch terug naar 150 of 300 DPI.

TIP! Check voor je begint met je ontwerp altijd even de aanleverspcificaties voor je product. Hierin vind je ook de juiste hoeveelheid DPI.

DPI doet er toe wanneer je een bestand opmaakt in pixels. Bij vectoren is dat minder van belang.

DPI in Photoshop

De DPI-waarde stel je in voor je aan de slag gaat met je ontwerp. In Photoshop doe je dit door te kiezen voor: ‘Bestand’ –> ‘Nieuw’. In het volgende scherm stel je naast de hoogte en breedte ook de DPI in. Vul bij ‘Resolutie’ 150 of 300 in, afhankelijk van het type drukwerk dat je gaat ontwerpen.

TIP! Maak je bestand altijd op in RGB en exporteer je ontwerp daarna als PDF met het profiel ‘FOGRA27’. Alle kleuren worden dan omgezet naar CMYK. Let erop dat 'preserve numbers' aangevinkt staat bij het exporteren.

DPI in Illustrator & InDesign

Illustrator en InDesign stellen de DPI van je document automatisch in. Als je een afbeelding direct in Illustrator of InDesign plaatst, ziet die er niet gelijk korrelig uit bij een te lage DPI. Pas als je je ontwerp omzet naar PDF zie je dit. Controleer of je de goede resolutie hebt door te klikken op ‘Venster’ > ‘Info’. Klik je afbeelding aan en er verschijnt een scherm met het aantal PPI. Dat staat voor Pixels Per Inch. PPI wordt gebruikt bij beeldschermwerk. Toch kun je ervan uitgaan dat wanneer de PPI net zo hoog is als de aanbevolen DPI, je afbeelding scherp wordt afgedrukt.

TIP! Maak eerst je foto’s op de juiste maat en DPI in Photoshop en importeer ze dan pas in Illustrator of InDesign.

DPI aanpassen in een bestaand bestand

Wanneer je al een ontwerp hebt, kun je de DPI ook achteraf instellen. Maar dat raden we niet aan. Als je een afbeelding met lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit heel gedetailleerd worden weergegeven. Het programma vergroot dan wel de resolutie van de afbeelding, maar je voegt geen detail toe aan de afbeelding. Je kunt dan ook het beste opnieuw beginnen aan je ontwerp en de DPI-waarde van te voren instellen.

DPI bij producten groter dan 2 meter

Bij signproducten die groter zijn dan 2 meter moet je een erg groot bestand aanleveren om een scherpe afdruk te krijgen. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot om te versturen of te uploaden. In dit geval kun je het bestand schalen.

Voorbeeld: je hebt een bestand van 2 meter groot. Dit wil je schalen. Dus deel je het eindformaat door 10, zodat je uiteindelijk een bestand van 20 cm breed hebt. De DPI van dit bestand moet je juist met een factor 10 vergroten: 1500 DPI. Op die manier is je bestand klein genoeg om te vergroten, en bevat het toch voldoende dots om even later op groot formaat af te drukken.

TIP! Als de kijker verder weg staat van je eindproduct, kun je een lagere resolutie gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een spandoek. Op grote afstand valt de mindere kwaliteit niet op, en kun je ongestraft een lagere DPI gebruiken.Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.