• Altijd de beste deal
  • Snel, sneller, snelst!
  • Al meer dan 7 jaar superbetrouwbaar
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe
  • kiyoh score9.1 kiyoh 194 beoordelingen
secondary zeefdruk transferdruk

Een ontwerp in Illustrator, Photoshop of InDesign opslaan als PDF

vrijdag 18 juli 2014

Wanneer je voor het eerst drukwerk bestelt, komen er allerlei keuzes op je af. Misschien komt het allemaal wat overweldigend over. Er zijn zoveel mogelijkheden, en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Maar Femke wel! In dit blog vertelt ze je alles over een belangrijke stap in je workflow: een bestand exporteren naar PDF.

Als je ontwerp af is en je wil hem uploaden, kun je dit het beste in PDF-formaat doen. Eerst exporteer je het bestand naar een PDF. Belangrijk is dat je de juiste profielen in je ontwerp gebruikt. Zo blijft je exacte ontwerp behouden tijdens het exporteren. In dit blog leg ik je uit hoe je een bestand vanuit InDesign, Illustrator en Photoshop naar een PDF exporteert. Houd er wel even rekening mee dat de stappen per programma-versie iets kunnen verschillen.

Indesignbestand omzetten naar pdf

Heb je het bestand voor je? Daar gaan we: Klik op bestand en kies vervolgens voor ‘exporteren’. Geef je bestand een titel en kies voor ‘bewaar’. Een nieuw venster wordt geopend. Let goed op dat je hier voor de volgende instellingen kiest:

screenshot-pdf-exporteren

  1. De eerste keus die je maakt is de ‘Adobe PDF Preset’ ofwel ‘Voorinstelling Adobe PDF’. Hier kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’.
  2. Vervolgens vink je bij ‘Pagina’s’ de optie ‘Alles’ aan. Gelukt?
  3. Klik dan in je linkermenu op ‘Tekens en Aflooptekens’ ook wel ‘Marks en Bleeds’ genoemd. Hier vink je niets aan. De bleed (afloop) die wordt meegegeven is bij regulier drukwerk 3 mm, dit heb je (als je onze aanleverspecificaties goed gelezen hebt) al opgenomen in je bestand. Dus vink je in dit geval ‘Use Document Settings’ aan.

screenshot-pdf-laten-drukken

Terug naar het linkermenu. Hier kies je nu voor ‘Output’. Daar vind je een aantal opties onder het kopje ‘Kleur’. Heb je gekozen voor full-color drukwerk (CMYK)? Kies hier dan voor de optie ‘Convert To Destination’. Wanneer je PMS drukwerk hebt besteld kies je voor de optie ‘Convert To Destination (Preserve Numbers)’. Bij ‘Doel’ of ‘Destination’ kies je vervolgens voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

Indesign-opslaan-als-PDF

Illustrator pdf laten drukken

In Illustator gaat het exporteren van een PDF iets sneller. Nadat je het bestand hebt geopend, kies je voor ‘Save’. Gebruik vervolgens dezelfde instellingen als bij inDesign.

PDF exporteren uit Photoshop

In Photoshop exporteer je het bestand direct als PDF. Je hebt hier wat minder geavanceerde mogelijkheden dan in Illustrator en inDesign. Bij de voorinstelling van je PDF kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’. Onder ‘Output’ vind je opties voor de ‘Color Conversion’ van je bestand. Kies hier voor ‘Convert To Destination’. Tot slot kies je bij ‘Destination’ voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

photoshop-bestand-omzetten-naar-pdf

Heb jij een vraag voor Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Ze helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail via info@printdeal.be en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.