freebiefriyay-6 secondary

FreebieFriyay: een watercolor brush maken in Photoshop

zondag 19 mei 2019

Brushes zijn een onmisbaar gereedschap in Photoshop. Je kan kiezen uit de tientallen brushes die standaard in het programma zitten. Of je kan zelf een unieke brush maken. In dit Freebie Friyay-blog laten we je zien hoe je simpel met wat waterverf een brush maakt voor Photoshop.

Op de basisschool heeft iedereen wel eens een aquarel of waterverftekening gemaakt. Wat rommelen met een penseel met wateroplosbare verf op een stevig papier. Een kunst als je het goed kan, want als je ook maar één klein foutje maakt kan je opnieuw beginnen. Gelukkig kan je nu ook digitaal in Photoshop een watercolor brush gebruiken voor prachtige aquarel-effecten. ‘Appeltje (control) + Z’ is dan je beste vriend.

Maak je eigen watercolor brush voor Photoshop in 3 stappen

“Hoe dan?” hoor ik je al denken. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf je eigen watercolor brush maakt. Je zou het op de snelle manier kunnen doen door te Googelen op “watercolor brush”. Daar pak je een hogeresolutieafbeelding van een waterverfstrook. Dan kun je gelijk stap 1 overslaan. Maar ik wil je toch laten zien hoe je een eigen watercolor brush maakt.

Stap 1. Lekker kliederen

freebiefriyay-6 stappen featured-stap1 Eerst ga je een scherpe foto maken van een echte aquarel. Wees een echte kunstenaar en koop een aquarelsetje en een stevig papier. Kies een donkere kleur zoals rood of blauw en zet met je penseel een aantal verschillende vormen op je papier. Varieer tussen verschillende penselen om meer afwisseling te krijgen. De één met wat meer pigment dan de ander. Kies vervolgens de vorm(en) die jij wilt omzetten naar een watercolor brush en zet deze zo scherp mogelijk op de foto.

Stap 2. Omzetten naar brush

freebiefriyay-6 stappen featuredstap2 Nu gaan we je foto omzetten naar een brush. Selecteer de foto van je aquarelvorm die jij wil omzetten naar een watercolor brush. Open een nieuw bestand van 2500 x 2500 pixels en plaats hier je foto in. Zorg dat de vorm in een egale witte omgeving staat. Maak met behulp van een zwart-witlaag de foto zwart-wit en gebruik de contrastfunctie om zelf te bepalen welke details je wilt behouden. Vervolgens sla je dit bestand op zodat je je brush later nog kan aanpassen als dat nodig is. Helemaal tevreden? Zorg dan dat je alle lagen samenvoegt inclusief de witte achtergrondlaag. Ga naar “Bewerken > Voorinstelling penseel definiëren...” (Edit > Define brush preset...) om je brush een naam te geven. Noem deze dan bijvoorbeeld “Watercolor 1” en sluit je bestand.

Stap 3. Voilà!

Klaar! Je brush is actief en je kunt hem gebruiken. Als je een Wacom gebruikt is het leuk om eens te spelen met de penseelinstellingen zoals overbrengen (transfer). Ik ben erg benieuwd wat je van deze tutorial vindt en of het je geholpen heeft. En natuurlijk naar je resultaten en wat je er mee van plan bent. Veel schilderplezier!


  1. #Photoshop
  2. #Photoshop tutorial
  3. #FreebieFriyay

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.