secondary QR code

Zelf een QR-code maken in 5 eenvoudige stappen

dinsdag 1 oktober 2019

De QR-code bestaat alweer sinds 1994 en is bezig met een comeback. Omdat iedereen tegenwoordig een telefoon op zak heeft met een prima QR-codelezer, ligt het steeds meer voor de hand om een QR-code in te zetten. Het is de perfecte manier om meer informatie of interactie aan je drukwerk toe te voegen. Wij leggen je in dit blog stap voor stap uit hoe je zelf een QR-code maakt.

Q-wat?

QR-code staat voor 'Quick Response'-code en wordt voornamelijk gebruikt als marketingtool in flyers, posters en ander drukwerk. Zo kun je bijvoorbeeld een webpagina met een inschrijfformulier koppelen aan een flyer waarop je een winactie promoot. Je telefoon opent de link automatisch zodra je de QR-code scant. De techniek achter de QR-codes is niet gepatenteerd waardoor je ook zelf heel simpel je eigen QR-codes kunt maken.

Gelukkig heb je geen speciale software nodig om aan de slag te kunnen. Op internet zijn heel wat tools en websites te vinden waarmee je aan de slag kan. Onze voorkeur gaat uit naar QRcode-Monkey omdat de mogelijkheden van deze website heel uitgebreid zijn.

QR featured-app

Stap voor stap je eigen QR-code maken

Kies je doel

Op de website QRcode-Monkey krijg je keuze uit verschillende doeleinden waarvoor je een QR-code kan aanmaken. Wil je je potentiële klanten naar een eenvoudige URL sturen? Of toch liever naar een tekstboodschap, jouw Youtubekanaal of misschien wel de locatiegegevens van jouw zaak? De keuze is aan jou! Vul de juiste gegevens in onder de button 'Enter content' en ga verder aan de slag met het personaliseren van jouw unieke QR-code!

featured QR-code-1

Speel met kleur

Via de button 'Set colors' kan je de kleuren van jouw QR-code personaliseren. Ga voor één kleur en geef een kleurcode in. Of speel met de gradient-tool en kies voor verschillende kleurtinten. Opteer wel voor kleuren die aansluiten bij jouw ontwerp of bij je huisstijl zodat de QR-code niet uit de toon valt. Klik hierna op 'Create QR code' om rechts in beeld een preview van het resultaat te zien.

Bonustip: houd er rekening mee dat je voldoende contrast laat tussen de kleur van de blokjes en je achtergrondkleur. Anders lukt het niet voor je telefoon om de QR-code in te lezen.

featured QR-code-2

Pak uit met je logo

Eens je de kleuren aangepast hebt, kan je vervolgens kiezen om een logo toe te voegen aan jouw QR-code. Er zijn een aantal standaard icoontjes waaruit je kan kiezen, maar veel leuker is natuurlijk om met jouw eigen logo aan de slag te gaan.

Klik op 'Upload image' en plaats zo het logo van jouw zaak in het midden van de QR-code. Let wel op: je logo mag max. 2MB groot zijn. Wil je niet dat de blokjes van de QR-code doorlopen achter je logo? Vink dan 'Remove background behind logo aan'.

featured QR-code-3

Bonustip: heb je een vectorieel logo? Upload dan een .SVG versie van je logo, zodat er geen kwaliteitsverlies optreedt wanneer je de QR-code nadien gaat schalen.

Voeg details toe

Last but not least: via QRcode-Monkey kan je van jouw QR-code een uniek design maken. Verander de 'Body shape', speel met de 'Eye frame shape' en geef een eigen touch aan de 'Eye ball shape'. Gegarandeerd dat jouw QR-code in het oog zal springen!

featured QR-code-4

Exporteren maar!

Eens je je QR-code aangemaakt hebt en tevreden bent met het resultaat, kan je deze gaan exporteren. De button om je QR-code te downloaden als PNG springt wel het meest in het oog, maar daarom zijn de andere opties niet minder interessant. Wie dat wil, kan de code ook als vectoriele .SVG of .EPS downloaden. Een vectorieel bestand kan je zo groot schalen als je wil, zonder dat het er gepixeld uitziet. Erg interessant dus als de QR bedoelt is voor een grote poster of spandoek!

featured QR-code-5

Bonustip: wanneer je de QR-code download als .EPS-file kan je deze nog nabewerken in Illustrator. Stel dus dat je achteraf toch niet zo blij bent met de kleur die je hebt gekozen, of met de grootte van je logo, dan kan je in Illustrator nog het een en ander nabewerken.

Zelf aan de slag?

Zo eenvoudig is het dus om een QR-code te maken. Een QR-code in je drukwerk geeft je enorm veel mogelijkheden. We zijn benieuwd naar wat jij ermee doet! Deel je resultaat met ons op social media met #laatzienwiejebent.

Heb je nog vragen over QR-codes of andere drukwerkvragen? Laat dan een reactie achter in de comments, wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk!


  1. #Printdeal klaslokaal
  2. #Tutorials

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.