Wat is een zeefdruk, wat is transferdruk en wat is het verschil?

Kevin Metsu plaatste dit bericht in Tutorials

Zeefdruk kom je vooral tegen bij textiel, zoals T-shirts en vlaggen. Maar wat is het precies? En die andere populaire druktechniek voor textiel, digitaal drukken? In dit blog leggen we je uit hoe beide druktechnieken werken, wat het verschil is.

Wat is een zeefdruk?

Textiel gaat maar moeilijk door een offsetpers. Dus zijn er andere manieren om inkt op T-shirts, tassen en hoodies te krijgen. De populairste: zeefdruk.

zeefdruk

Maar: wat is een zeefdruk? De naam verklapt het al een beetje. Zoals al het drukwerk begint het met jouw ontwerp. Dat brengen we over op een zeefraam, een frame bespannen met een heel fijn gaas. Het zeefraam behandelen we met een fotografisch gevoelige coating. Vervolgens belichten we het zeefraam met jouw ontwerp. Alle belichte delen van het raam spoelen we nu weg met water.

Het zeefraam met jouw ontwerp leggen we nu op het materiaal dat je wilt bedrukken en we gieten er wat inkt in. Dat is meestal een PMS-inkt: exact de kleur die jij voor ogen hebt. Met een rakel smeren we de inkt uit in het raam. Dat gebeurt meestal machinaal, maar we doen het ook nog vaak met de hand. Door de minuscule gaatjes in het gaas die ontstaan zijn nadat we de belichte delen hebben weggespoeld, verspreidt de inkt zich over het textiel. En ziedaar: je ontwerp zit op de ondergrond! Omdat we met PMS-inkten drukken, kunnen we maximaal vier kleuren op een ondergrond drukken. Wel even rekening mee houden dus, wanneer je kiest voor zeefdruk.

Zeefdruk is een redelijk eenvoudige druktechniek die voor een deel goed te automatiseren is. Dat maakt zeefdruk erg geschikt voor grotere oplages.

Wat is een digitale transferdruk?

Waar we bij zeefdruk de inkt direct op de ondergrond aanbrengen, doen we dat met digitale transferdruk indirect. Eerst printen we je ontwerp digitaal in spiegelbeeld op een plakkende folie. Die folie plakken we op je textiel. Je T-shirt, tas of ander te bedrukken materiaal plaatsen we daarna in de pers waar de bedrukking onder druk en hoge temperatuur op de ondergrond gedrukt wordt. Door de hitte laat de inkt los van het folie en hecht het zich stevig aan de stof.

digitaal

Bij digitale transferdruk komt er misschien wat meer handwerk kijken dan je verwacht. Iedere print moet namelijk ‘gepeld’ worden voor we het aanbrengen op het textiel. Alle delen van het folie die niet bedrukt zijn met jouw ontwerp, verwijderen met de hand. Zo zorgen we ervoor dat alleen je ontwerp op je textiel terecht komt en geen stukken onbedrukte folie.

In tegenstelling tot zeefdruk, kun je bij digitale transfer zoveel kleuren gebruiken als je wilt. We gebruiken immers een printer die nogal wat overeenkomsten heeft met de printer op je bureau om je ontwerp over te brengen op de folie.

Wat is beter: zeefdruk of transferdruk?

zeefdruk-vs-digitaal Net als zoveel afwegingen in drukwerk, hangt de keuze tussen zeefdruk en transferdruk af van de oplage die je nodig hebt en hoe je kleuren wilt weergeven. Nu je weet wat een zeefdruk is en wat een digitale transferdruk is, kunnen we dit voor je op een rijtje zetten.

Wanneer kies je voor zeefdruk?

  • Geschikt voor grote oplages
  • Drukken in PMS-kleuren
  • Drukken met maximaal vier verschillende kleuren

Wanneer kies je voor digitale transferdruk?

  • Geschikt voor kleinere oplages
  • Drukken in full color CMYK

Heb je nog vragen over deze druktechnieken? Of heb je een andere drukwerkvraag die al veel te lang onbeantwoord is? Stel ze in de comments, we helpen je graag!