secondary zeefdruk transferdruk

Wat is een zeefdruk, wat is transferdruk en wat is het verschil?

maandag 11 maart 2024

Zeefdruk kom je vooral tegen bij textiel, zoals T-shirts en katoenen tassen. Maar wat is het precies? En digitaal drukken dan, ook een populaire druktechniek voor textiel? In dit blog leggen we je uit hoe beide druktechnieken werken, wat het verschil is en gaat Femke in een video op bezoek in onze textieldrukkerij om jou het verschil te laten zien.

Wat is een zeefdruk?

Textiel gaat maar moeilijk door een offsetpers. Dus zijn er andere manieren om inkt op T-shirts, tassen en hoodies te krijgen. De populairste: zeefdruk.

zeefdruk

Maar: wat is een zeefdruk? De naam verklapt het al een beetje. Zoals al het drukwerk begint het met jouw ontwerp. Dat brengen we over op een zeefraam, een frame bespannen met een heel fijn gaas. Het zeefraam behandelen we met een fotografisch gevoelige coating. Vervolgens belichten we het zeefraam met jouw ontwerp. Alle belichte delen van het raam spoelen we nu weg met water.

Het zeefraam met je ontwerp positioneren we in de machine zodat je ontwerp goed op het materiaal wat je wilt bedrukken terecht komt. Nadat we alles nog eens gecontroleerd hebben, brengen we de inkt aan op het zeefraam en drukken dit met een rakel door de belichte delen van het zeefraam. Dat gebeurt meestal machinaal, maar we doen het ook nog vaak met de hand. Door de minuscule gaatjes in het gaas die ontstaan zijn nadat we de belichte delen hebben weggespoeld, verspreidt de inkt zich over het textiel. En ziedaar: je ontwerp zit op de ondergrond! Omdat we met PMS-inkten drukken, kunnen we maximaal vier kleuren op een ondergrond drukken. Voor elke PMS-kleur gebruiken we een apart zeefraam. Wel even rekening mee houden dus, wanneer je kiest voor zeefdruk.

Zeefdruk is een redelijk eenvoudige druktechniek die voor een deel goed te automatiseren is. Dat maakt zeefdruk erg geschikt voor grotere oplages.

Wat is een digitale transferdruk?

Waar we bij zeefdruk de inkt direct op de ondergrond aanbrengen, doen we dat met digitale transferdruk indirect. Eerst printen we je ontwerp digitaal op een plakkende folie. Die folie plakken we op je textiel. Je T-shirt, tas of ander te bedrukken materiaal plaatsen we daarna onder de pers waar de bedrukking onder druk en hoge temperatuur op de ondergrond gedrukt wordt. De hitte maakt de lijm onder de folie vloeibaar. Bij het afkoelen hecht de transfer zich stevig aan de ondergrond.

digitaal

Bij digitale transferdruk komt er misschien wat meer handwerk kijken dan je verwacht. Iedere print moet namelijk ‘gepeld’ worden voor we het aanbrengen op het textiel. Alle delen van het folie die niet bedrukt zijn met jouw ontwerp, verwijderen met de hand. Zo zorgen we ervoor dat alleen je ontwerp op je textiel terecht komt en geen stukken onbedrukte folie.

In tegenstelling tot zeefdruk, kun je bij digitale transfer zoveel kleuren gebruiken als je wilt. We gebruiken immers een printer die nogal wat overeenkomsten heeft met de printer op je bureau om je ontwerp over te brengen op de folie.

Wat is beter: zeefdruk of transferdruk?

zeefdruk-vs-digitaal Net als zoveel afwegingen in drukwerk, hangt de keuze tussen zeefdruk en transferdruk af van de oplage die je nodig hebt en hoe je kleuren wilt weergeven. Nu je weet wat een zeefdruk is en wat een digitale transferdruk is, kunnen we dit voor je op een rijtje zetten.

Wanneer kies je voor zeefdruk?

  • Geschikt voor grote oplages
  • Drukken in PMS-kleuren
  • Drukken met maximaal vier verschillende kleuren

Wanneer kies je voor digitale transferdruk?

  • Geschikt voor kleinere oplages
  • Drukken in full color CMYK

Heb je nog vragen over deze druktechnieken? Of heb je een andere drukwerkvraag die al veel te lang onbeantwoord is? Stel ze in de comments, we helpen je graag!


  1. #Producten en materialen
  2. #Design
  3. #Printdeal klaslokaal
  4. #Tutorials

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified