secondary papiersoorten-afwerkingen

Papiersoorten en afwerkingen

vrijdag 4 maart 2022

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Kathy helpt je graag op weg.

Wanneer je drukwerk bestelt heb je keuze uit verschillende papiersoorten en afwerkingen. Maar wat is nu precies het verschil en waar moet je voor kiezen? Kies je voor brochures hetzelfde papier als voor flyers? In dit blog leg ik precies uit welke afwegingen je best kan maken bij de papierkeuze van je drukwerk.

Coated, uncoated en gesatineerd papier

Papier is er in allerlei soorten en maten. Zo kan je als eerste kiezen tussen coated en uncoated papiersoorten.

 • Uncoated papier is ongestreken papier; het voelt ruw aan en is gemakkelijk beschrijfbaar. Dit papier is geschikt voor bijvoorbeeld briefpapier of enveloppen.
 • Coated papier is gestreken papier. Door papier te strijken ontstaat er een matte of glanzende laag op het papier. Wanneer het papier meerdere malen gestreken wordt, ontstaat er gesatineerd papier, een extra glanzende papiersoort die zeer geschikt is om full color afbeeldingen mooi uit de verf te laten komen.

Houd dus in je ontwerp zeker rekening met de keuze voor coated of uncoated papier. Een uitgebreide uitleg hierover geef ik in het blog over coated en uncoated papier.

Houtvrij offset papier, vergé en lasergeschikt papier

Op een aantal papiersoorten zal ik wat dieper ingaan.

 • Houtvrij mc is een standaard papiersoort, welke zowel mat als glanzend is te verkrijgen.
 • Vergé is juist weer een zeer luxe papiersoort. Het watermerkeffect geeft dit uncoated papier een mooie chique uitstraling.
 • Daarnaast zijn er bepaalde papiersoorten ‘lasergeschikt’; deze papiersoorten zijn speciaal gemaakt voor laserprinters. Wanneer je bijvoorbeeld briefpapier bestelt en hier zelf op wil printen, kies dan voor lasergeschikt papier.

Afwerkingen

De verschillende soorten afwerkingen zijn er niet alleen om je drukwerk een luxe en professionele uitstraling te geven, het beschermt je drukwerk ook tegen beschadigingen. De belangrijkste afwerkingen beschrijf ik hieronder.

afb-glanslaminaat

 • Dispersielak is een dunne beschermlak over je drukwerk. Deze matte of glanzende laag is het meest voordelige middel om je ontwerp te beschermen, omdat deze techniek door de drukpers zelf wordt uitgevoerd.
 • UV-lak is een hoogglans laklaag. De gladde beschermlaag geeft een glossy uitstraling. Een andere optie is SPOT UV-lak. Deze glanzende lak plaats je op een bepaald deel van het ontwerp, waardoor alleen deze delen een glanzende laag krijgen. Zie voor meer uitleg mijn blog over SPOT UV. Of bekijk de video!
 • Laminaat is een glanzende of matte folie die over je drukwerk geplaatst wordt. Deze beschermlaag knapt niet wanneer je het drukwerk vouwt en is hiermee uitermate geschikt voor flyers of folders. Laminaat is de sterkste en meest luxe afwerkingstechniek.

Monsterbox

Vind je het toch moeilijk om een beeld te krijgen van alle papiersoorten en afwerkingsvormen? Bestel dan de gratis monstermap via onze site. In de box zitten alle materialen en afwerkingen, waardoor je zelf kunt voelen en zien hoe je drukwerk er uit komt te zien.

afb papiersoorten-afwerkingen gratis-monstermap BE


 1. #Papier
 2. #Papiersoorten
 3. #Samplebox

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.