secondary photoshop-actions

51 gratis actions om je Photoshop-leven makkelijker te maken!

dinsdag 16 juni 2020

Photoshop is al jarenlang het meest gebruikte gereedschap uit de toolkit van iedereen die met beeld werkt. En ook al weet je ieder menu-item te vinden en ken je elke shortcut: het kan nóg sneller, met actions. We hebben er 51 voor je verzameld die jouw leven een stuk gemakkelijker én sneller maken.

Photoshop actions installeren

Voor je met de gratis Photoshop actions aan de slag gaat is het misschien goed om even te weten wat ze zijn en hoe je ze gebruikt. Een action is een reeks handelingen die je automatisch kunt laten afspelen. Voor allerlei zaken in Photoshop die je vaker moet uitvoeren, kun je eenvoudig een action maken. Open het menu ‘Actions’ (of ‘Handelingen’ als je de Nederlandstalige versie gebruikt), klik op het vierkantje om een nieuwe action op te nemen, geef hem een naam en voer je handelingen uit. Als je klaar bent kun je op het stop-symbool klikken en wordt je action opgenomen.

Die actions zijn heel handig om je eigen workflow te versnellen. En: je kunt ze ook delen met elkaar. Photoshop slaat een action op als een .atn-bestand. Zo’n gedeelde action installeren is een fluitje van een cent. Sleep de action vanaf je downloadvenster in Photoshop en hij wordt direct aan het menu toegevoegd. Of open het menu in het Actions-venster en klik op ‘Load Actions’. Je verse action staat direct klaar voor gebruik.

Let op: actions zijn vaak taalafhankelijk. Als je een versie van Photoshop gebruikt in een andere taal dan die waarin de action gemaakt is, loop je het risico op foutmeldingen en onverwachte effecten. Photoshop wordt het meest in het Engels gebruikt, dus de actions die je hier vindt zijn ook in het Engels gemaakt.

1. Smile!

Tutorial retoucheren-hoofd Niemand houdt van afgeborstelde portretten. Maar een stralende glimlach staat iedereen natuurlijk. Met deze action geef je iedereen eenvoudig (en gecontroleerd) een echte Prodent-smile! Start de action en open in je lagen de groep ‘Healthy Smile’. Pak een witte brush, selecteer de laag ‘Clean’, ‘Bleach’ of ‘Floss’ en leef je uit als virtuele mondhygiënist!

Download action

2. Contrast met kanalen

lichtsterkte Contrast is een belangrijke methode om je foto’s te laten knallen. Maar de kunst zit hem in het met zorg toepassen van contrast. Download deze action om per kanaal het lichtniveau te bepalen. Deze tutorial helpt je met die techniek.

Download action

3. Tilt-shift effect

tiltshift Creëer een miniatuureffect in je foto’s door een tilt-shift lens te simuleren. Simpele action voor een verbluffend resultaat! Dit blog legt je uit hoe het werkt.

Download action

4. HDR-effect

HDR HDR is een techniek waarbij je foto’s met verschillende belichtingen van hetzelfde onderwerp combineert tot één foto. Je profiteert op die manier van een uitgebreid dynamisch bereik: alles van het lichtste puntje tot de donkerste schaduw kun je in een foto vatten. Heb je slechts één belichting tot je beschikking? Dan kun je met deze action het HDR-effect subtiel simuleren.

Download action

5. 40x prettiger met pasteltinten

pastel Geef je foto’s een heerlijk dromerige uitstraling met pasteltinten. In dit pakketje vind je veertig actions waarmee je je heerlijk kunt uitleven.

Download 40 actions

6. Ga los met 5 lifestyle actions

lifestyle Met de actions uit dit pakketje zijn je foto’s klaar voor het hipste tijdschrift op iedere koffietafel. Want binnen een handomdraai geef jij je afbeeldingen een look mee die helemaal nu is!

Download 5 actions

7. Scherper met contrast

Sharpening-Professional-Photoshop-Actions---Low Maak nog meer indruk met een foto die van het scherm lijkt te knallen. Deze action voegt een klein beetje contrast toe waardoor je foto scherper lijkt en er professioneel uitziet.

Download action

8. Kleur bekennen met 5 duotone-effecten

duotone Je foto’s of design een kenmerkende look geven is eenvoudig met een duotone-effect. Spotify ging je al voor. En met deze actions is dat eenvoudiger dan ooit. Je hebt vijf kleuren tot je beschikking staat waarmee je jouw foto’s in een handomdraai de duotone-look geeft.

Download 5 actions

We hopen dat je met deze download je ‘Actions’-menu flink kunt uitbreiden en je jouw foto’s nog sneller fantastisch kunt maken. Op zoek naar nog meer snelheid in Photoshop? Vraag dan onze gratis Adobe shortcuts aan. Voor je het weet vlieg je door je foto’s heen!


  1. #Photoshop
  2. #Photoshop tutorial
  3. #Fotografie

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.