freebiefriyay-56 secondary

FreebieFriyay: zo maak je een font van een verfstreep!

vrijdag 1 november 2019

De zoektocht naar het perfecte font is er één zonder einde. En deze aflevering van FreebieFriyay brengt het einde van die toch niet dichterbij. Wat het wel doet: jou een unieke nieuwe optie geven om voor te kiezen voor je volgende design: je leert je eigen font te maken van een verfstreep. Aan de slag!

Stap 1: verven!

Koop wat verf, pak een kwast en zet een simpele streep op wit papier. Fotografeer deze streep recht van boven en zorg dat je streep goed belicht is. Je kunt ook meerdere strepen maken voor wat extra variatie maar in het voorbeeld gebruik ik een enkele streep.

Stap 2: maak je streep vrijstaand

Verf-tutorial-1 Om te zorgen dat we deze verfstreep kunnen gebruiken, moeten we hem eerst vrijstaand maken. We gaan dit doen met Kleurbereik. Selecteer je laag en ga naar ‘Selecteren > Kleurbereik’ (Select > Color Range). Normaal selecteer je de kleur die je wilt houden. In dit geval werken we andersom, omdat het wit simpel te selecteren is. Klik met het pipetje op een willekeurige plek in het wit. Pak nu het pipetje waar het plusje bijstaat en selecteer de randjes die nog net een klein beetje wit zijn. Het kan zijn dat je in eerste instantie niet het gewenste resultaat hebt. Probeer het gewoon een paar keer tot je tevreden bent en klik op ‘Ok’. Nu draai je de selectie om (Cmd+Shift+i/Ctrl+Shift+i) en maak je er een masker van. Zet de streep om in een slim object.

Stap 3: typ je tekst

Verf-tutorial-3 Kies een font en typ wat je wilt schilderen. Vergroot de spatiering om makkelijker per letter te werken. Je kunt de letters later handmatig weer in elkaar schuiven. Het werkt het beste als je een Script/Brush-font neemt, dit geeft een realistischer resultaat.

Stap 4: bedek alle letters met je verfstreep

Verf-tutorial-4 Je hebt nu twee manieren hoe je dit zou kunnen aanpakken: je kunt met ‘Marionet verdraaien’ de letters heel makkelijk bijdraaien. Of je gebruikt het transformatienet. Omdat je met de laatste meer mogelijkheden hebt om het precies te maken zoals jij het hebben wilt, gebruik ik deze. Neemt niet weg dat het zeker leuk is om met de Marionet-tool te experimenteren.

Om je streep te bewerken ga je eerst naar transformeren (Cmd+t/Ctrl+T). Nu klik je bovenin de werkbalk op de knop Verdraaien. Je krijgt nu een net met verschillende ankerpunten die je kan verslepen in allerlei verschillende vormen. Naast dat je de ankerpunten kan verschuiven, kun je overal in het net klikken om de gehele vorm aan te passen. Let er wel op dat je de punten niet te veel over elkaar heen trekt omdat je dan witte gaten krijgt.

Nu moet je deze actie meerdere keren herhalen totdat elke letter compleet bedekt is. Gebruik meerdere strepen per letter om tot een mooier resultaat te komen. Als je te veel bochten per streep gebruikt, wordt je streep te veel uitgerekt en pixelachtig. Probeer van de verticale strepen de breedte zo gelijk mogelijk te houden.

Stap 5: werk alle letters af

Verf-tutorial-5 Om de verfstrepen mooier in elkaar over te laten lopen gebruik je wederom een masker en brush je de overlappende gedeeltes weg. Het is een beetje proberen om hier tot een goed resultaat te komen, het kan zijn dat je de streep iets anders moet transformeren of om moet draaien. Dit is geen probleem aangezien we een slim object gemaakt hebben van de verfstreep om de transformatie te kunnen aanpassen.

Stap 6: geef je letters diepte

Verf-tutorial-6 Nu je alle letters overgetrokken hebt, zal je zien dat je al een aardig resultaat hebt maar dat het nog een beetje plat is. Dit kun je makkelijk oplossen door een beetje schaduw toe te voegen. Maak bijvoorbeeld bij de E een nieuwe laag boven de horizontaal liggende streep en maak hier een knipmasker van (rechtermuisknop in de laag en ‘Uitknipmasker maken’/’Create clipping mask’). Brush nu met een zachte zwarte brush de plekken waar je schaduw wil en verlaag de transparantie. Zet om het af te maken de laag op vermenigvuldigen/multiply.

Verf-tutorial-7 En zo creëer jij je eigen, unieke verfletters! Je kan het effect perfect gebruiken in de opmaak van bijvoorbeeld posters, of gebruik het in het ontwerp van een nieuw logo. We zijn benieuwd naar wat jij met deze techniek maakt. Dus deel je resultaten in de comments of tag ons op social met #laatzienwiejebent.


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Photoshop
  4. #Design

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified