Red-devils-secondary

Do's & Dont's bij merkgebruik Rode Duivels

donderdag 10 mei 2018

Je kan er niet omheen: het WK-voetbal in Rusland. En daar pik je met jouw business natuurlijk liefst een graantje van mee. Maar kan dat zomaar? Voor een officiële sponsor is er uiteraard geen probleem, maar waar moet jij rekening mee houden? Wij gingen op onderzoek en zetten het voor jou op een rijtje. Want één ding staat nu al vast: de komende twee maanden zullen collectief zwart, geel en rood kleuren!

"Rode Duivels": een beschermd merk

Heb je een campagne gepland voor het WK? Let dan goed op, want de Koninklijke Belgische Voetbal Bond (KBVB) benadrukte al meermaals uitdrukkelijk dat de merknaam van de Rode Duivels beschermd is.

Dat houdt dus in dat alleen de Belgische voetbalbond de naam De Rode Duivels commercieel mag gebruiken. En dacht je hen te slim af te zijn door in een andere taal te werken? Niet dus, want ook ‘Diables Rouges’ en ‘Belgian Red Devils’ zijn beschermd.

Je kan dus niet zomaar een campagne opzetten waarin je ‘Rode Duivels’ op de één of andere manier vermeldt. En ook het logo van de Belgische ploeg, de Duivelse drietand en nog een aantal andere tekens van de Rode Duivels en de fanclubs zijn uit den boze. Blog Rode-Duivels-mag-niet

Een foto van Hazard dan maar?

Onze Rode Duivels zijn bekende publieke figuren maar dit betekent niet automatisch dat je zomaar foto's van hen mag gaan gebruiken. De Voetbalbond beschikt namelijk ook over de portretrechten van de spelers zelf. Je kan dus evenmin foto’s van Kevin De Bruyne, Eden Hazard en co gebruiken voor commerciële doeleinden.

En wat als je toch één van de bovenstaande gaat gebruiken in je ontwerp? Dan kan het zijn dat de KBVB een schadevergoeding eist. En die zijn niet mals. Beter vermijden dus!

Een duivels ontwerp maak je zo

Maar met onze tips en de nodige portie creativiteit kan je sowieso wel een leuk design uit de mouw schudden. Het is immers zo dat verwijzend of refererend merkgebruik wel door de beugel kan.

Zo kan je wel gebruik maken van de Belgische driekleur in je ontwerp. Ook zonder de tekst ‘Go Red Devils’ is het dan meer dan duidelijk voor wie je support. En voor een extra effect combineer je dit met een leuke afbeelding van een voetbal, goal of voetballer. En aangezien je de term ‘Rode Duivels’ niet mag gebruiken, zou je bijvoorbeeld het woord ‘duivels’ kunnen gebruiken op je drukwerk. Want dat woord is wel van iedereen.

Blog Rode-Duivels-mag-wel

Twijfel je over je ontwerp? Je kan de dienst marketing van de voetbalbond contacteren via de website rbfa.be.

#laatzienwiejebent

Wil je zelf drukwerk bestellen voor het WK? Heb je een leuk ontwerp gemaakt om mee te surfen op de ‘Rode Duivels’-hype? Deel het dan met ons! Plaats een foto van je WK-drukwerk op social media met #laatzienwiejebent en maak kans op € 100,- drukwerktegoed!



Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.