secondary kerstkaarten-templates-handletteren

Lekker persoonlijk: je kerstkaart handletteren met deze 12 gratis designtemplates

zondag 1 november 2020

Een kerstkaart: je kunt het niet maken om er geen te sturen. Maar hoe zorg je dat jouw kaart persoonlijk en authentiek overkomt? Een beetje opvalt in de stapels aan kaarten die je klanten en relaties dit seizoen krijgen? Onze tip: geef die persoonlijke en opvallende touch met handlettering op je kerstkaart. We helpen je op weg met de twaalf gratis designtemplates in dit blog!

Handlettering is al een tijdje hip in grafisch design, maar zeker niet nieuw. Het is eigenlijk een afgeleide van kalligrafie en dat bestaat al duizenden jaren. In het Koreaans noemen ze het niet voor niets seoye, de kunst van het schrijven. Met de uitvinding van de boekdrukkunst in de vijftiende eeuw leek er een einde te komen aan de traditie van de kalligrafie, maar niets was minder waar. En dat hebben we vooral te danken aan Edward Johnston.

Een kleine geschiedenis van de kalligrafie

Johnston stopte in 1898 met zijn medische opleiding en ging naar Londen om daar middeleeuwse geschriften te bestuderen. Die inspireerden hem om aan de slag te gaan met kalligrafie. Hij maakte snel naam en werd al in 1899 gevraagd om letter- en schrijfkunst te doceren aan de London Central School of Arts and Crafts. Tijdens zijn carrière herontdekte hij het maken en gebruiken van pennen van riet en ganzenveer. In 1906 publiceerde hij het invloedrijke Writing & Illuminating & Lettering, waarin hij praktische informatie geeft over het gebruik van sierletters. Met het handboek Manuscript and Inscription uit 1909 geeft Johnston lezers alle handvatten die ze nodig hebben om kalligrafie in de praktijk toe te passen. En daarmee legde Johnston het fundament voor de handletterkunst die ook nu nog populair is.

Je kerstkaarten handletteren met deze templates

Fast forward naar nu. De meeste vormgevers hebben geen riet en ganzenveren meer op hun bureau staan, maar een Wacom en een toetsenbord. Hoe je dan toch leuke kerstkaarten handletteren kunt? We helpen je een eind op weg met deze gratis designtemplates

1. Driehoekjes & sterretjes

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-1 Rond de feestdagen schitteren alle etalages en woonkamers een beetje extra. Die schitteringen laat je stijlvol terugkomen in deze kerstkaart met handlettering in trendy kleuren. Jouw boodschap staat er in een lekker dikke handletter op!

Download het template

2. Takjes, vlokjes en ballen

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-2 Bij kerst denk je aan dennenbomen, kerstballen en sneeuw. Die ingrediënten hebben we vast voor je geregeld in dit template. Net als een ‘Happy New Year!’ in een fijn handgeschreven font.

Download het template

3. Goud op zwart

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-3 Voor een extra chique touch geef je je handletter een gouden look.

Download het template

4. Spark!

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-4 Straal op de deurmat van je ontvanger met deze warme kerstkaart. De uitbundige letters wensen de ontvanger de fijnste feestdagen!

Download het template

5. Lama zitten…

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-5 Met kerst een lama op je deurmat: wie wordt daar nou niet vrolijk van? Wij wel in ieder geval, en daarom voegen we deze feestelijke lama toe aan ons kerskaartassortiment. En zeg nou zelf: ‘Fa la la lama’ ziet er toch heel fijn uit in dikke handgeschreven letters?

Download het template

6. Miniboompjes

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-6 Soms kan eenvoud heel mooi zijn. Een paar pennenstreken zijn voldoende om een vrolijk gevoel over te brengen en een prachtig kerstlandschap te creëren.

Download het template

7. Warme wanten

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-7 Hoewel het soms tegen beter weten in is, blijven we hopen op een witte kerst. Het voorzetje geven we vast op dit design, inclusief een paar warme wanten!

Download het template

8. Plus…fijne feestdagen!

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-8 Ze zeggen weleens dat alles waar ‘te’ voor staat niet goed is voor je. Daar zijn wij het niet mee eens: te veel goede feestdagen wensen wij je met deze pluskaart!

Download het template

9. Retro kerst!

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-9 Een fijne kerst is natuurlijk van alle tijden. Daarom hebben we voor deze kaart een lekker retro thema gekozen. Denk aan een futuristische look uit de jaren ’60.

Download het template

10. Zwierend het nieuwe jaar in

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-10 Laten we hopen dat we aan het nieuwe jaar een mooie draai kunnen geven. Met dit handletteringkaartje is dat in ieder geval vast gelukt: de letters zwieren op het papier!

Download het template

11. Flonkerend fel

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-11 Flonkerend als een neonbord uit het oude Las Vegas knippert dit kaartje jouw tegemoet. Met een kaart zo vrolijk als deze heb je geen vuurwerk meer nodig!

Download het template

12. Doodle letters

featured kerstkaarten-templates-handletteren card-12 Soms is er niks zaliger dan tijdens een meeting even weg te dromen. Je blik op oneindig, starend naar het verlaagd plafond of de snelweg langs je kantoor. En je pen z’n gang te laten gaan op je notitieblok. Die sfeer van heerlijk krabbelen hebben we in dit template in een fijne feestdagenboodschap gegoten.

Download het template

Klaar voor kerst met deze gratis designtemplates!

Jouw vrienden, familie, relaties en klanten fijne feestdagen toewensen met een persoonlijk tintje is een koud kunstje met deze gratis designtemplates. Je kan natuurlijk je eigen kerstkaart handletteren, maar met deze gratis templates ben je er een stuk sneller klaar mee!


  1. #Design
  2. #Kerstkaarten

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.