secondary nieuwe-features-indesign

Heb jij deze 5 nieuwe features in Adobe InDesign 2021 al ontdekt?

maandag 25 januari 2021

Je bent designer en je wilt wat: vlot werken, shortcuts nemen en vooral mooie dingen maken. In dat geval word je vast blij van Adobe’s update van Adobe InDesign 2021! Onze grafisch ontwerper Kathy keerde InDesign binnenstebuiten en vertelt over haar vijf favoriete nieuwe features.

1. Sharing is caring: maak je workflow efficient met Share for Review

featured nieuwe-features-indesign share-for-review

Met deze feature kun echt je scoren op efficiëntie: de Share for review-functie. Via het deel-icoontje rechts in de menubalk kies je voor Share for review. Vervolgens wordt er een link gecreëerd die je deelt met je opdrachtgever of collega’s die je document moeten reviewen. De reviewer opent de link en kan vervolgens in het document tekst markeren, doorhalen of vervangen en waar nodig opmerkingen plaatsen. Als jij dan in InDesign het Review-venster tevoorschijn haalt (via Window > Comments > Review) zie je precies welke dingen aangepast moeten worden. Je kunt tegelijkertijd gewoon doorwerken in het bestand, want andermans notities verschijnen live in het Review-venster. Eindeloos pdf-jes doorsturen (v2, v12, def, def2, nu-echt-def…) is nu verleden tijd!

2. Vind je kleuren terug met Find this colour

featured nieuwe-features-indesign find-colour

Heb je in je Swatches-paneel een kleur staan, maar weet je niet meer bij welk element je deze hebt gebruikt? Je vind hem terug met een simpele klik. Kies Find this colour… via rechts te klikken op de kleur die je wilt zoeken. In het venster dat nu verschijnt ga je alle plekken langs waar deze kleur gebruikt wordt. Eventueel kun je deze direct aanpassen naar een andere kleur. Een handige functie die voorkomt dat er ongewenste kleuren in je document achterblijven.

3. Laat tekstomloop intelligent werken met Subject-Aware Text Wrap

featured nieuwe-features-indesign subject-aware-text-wrap

Tekst om een afbeelding laten lopen is niets nieuws. Maar in de 2021-update komt Adobe met een nieuwe slimme upgrade: Subject-Aware Text Wrap. Deze functie herkent automatisch waar het onderwerp op de afbeelding staat en plaatst de tekst eromheen. Je hoeft dus niet langer zelf een pad om een afbeelding te maken. Met je afbeelding geselecteerd kies je in het Text Wrap-venster voor het derde icoontje (Wrap around object shape) en kies bij de Type-dropdown Select subject. Vervolgens gaat Adobe Sensei aan de slag en creëert een pad om het onderwerp op de afbeelding waarlangs de tekst zich zal voegen. Het pad is bewerkbaar en finetune je zelf met de Direct Selection Tool (oftewel het witte pijltje). Deze coole feature werkt het beste bij afbeeldingen waarbij het onderwerp genoeg contrast met de achtergrond heeft.

4. Ontdek de wondere wereld van HSB-kleuren

featured nieuwe-features-indesign hsb-colours

Aan alle HSB-liefhebbers is ook gedacht! Je kunt nu in het Swatches-paneel HSB swatches creëren. Technisch gezien zijn HSB-kleuren geen kleurruimtes zoals RGB of CMYK. HSB-kleuren worden opgebouwd uit Hue, Saturation en Brightness en zijn een weergave van de RGB-kleuren. Voor je drukwerk moet je ze dus nog wel omzetten naar CMYK!

5. Haal adem! Eerste hulp voor beschadigde documenten

featured nieuwe-features-indesign damaged-file

Na uren werk probeer je je bestand op te slaan, waardoor InDesign vastloopt en vervolgens helemaal stopt. Jij blijft achter met een beschadigd document. Er is niks zo vervelend als dat! Dat snappen ze bij Adobe gelukkig ook. Daarom zit er in deze update ook een recovery service die beschadigde bestanden repareert. Zodra InDesign een beschadigd document herkent, krijg je de vraag of je deze wilt herstellen. Als je hiermee akkoord gaat stuurt InDesign het bestand tijdelijk naar een Adobe-server om gerepareerd te worden. Zodra de reparatie succesvol is, wordt de herstelde versie van de server gedownload en geopend op je scherm. Opgelucht ademhalen!

Naast deze vijf nieuwe features zijn er ook nog wat kleine verbeteringen gedaan. Zo worden missende lettertypes automatisch gevonden en geactiveerd in Adobe Fonts. Verder zijn het vooral verbeteringen onder de motorkap om een nog stabielere en vloeiendere workflow te kunnen garanderen. Het zijn misschien niet zulke spannende nieuwe features zoals bij Photoshop of Illustrator, maar toch wilde ik je deze niet onthouden. Vooral de nieuwe Share for review-functie zal bij mij zeker wat tijdswinst opleveren!


  1. #InDesign
  2. #Design

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.