secondary 10xfonts

De 10 beste websites voor gratis fonts

maandag 24 juni 2019

Font en lettertype. Ze worden vaak met elkaar verward. Je gebruikt de één al snel als synoniem voor de ander. Maar eigenlijk betekenen ze allebei iets anders. Het lettertype (typeface) is het ontwerp. En een font is de vorm daarvan. Denk aan de dikte, grootte, spatiëring, stijl, ect.

"Font is what you see, typeface is what you use"

Voordat je begint

Gratis fonts zijn vaak alleen voor persoonlijk gebruik bedoeld. De meeste gratis lettertypen hebben geen commerciële licenties. Zoek naar een lettertype mét licentie wanneer je bijvoorbeeld een flyer wil verspreiden voor je bedrijf. Voorkom zo onnodig gedoe met een letterontwerper. Dit is een echt beroep en gratis downloads zorgen nou eenmaal niet voor brood op de plank.

Google Fonts

321-5xgratisfonts-Googlefonts-featured Google is je vriend. 'Zoekt en gij zult vinden' is kinderspel voor Google, ook voor je gratis fonts. Deze site is vooral handig voor webdesigners. De meeste fonts die je hier downloadt zijn web-proof.

Dafont

321-5xgratisfonts-dafont-featured Het fontwalhalla voor designers. Op moment van schrijven telt deze site maar liefst 34.472 fonts, in negen verschillende hoofdcategorieën. Allemaal gratis! Of je nou zoekt naar een nieuw font voor je website of een lettertype voor een nieuwe tattoo, er zit iets voor je tussen.

Behance

321-5xgratisfonts-Behance-featured Hét designersplatform! Een soort wereldwijd archief aan designerportfolio’s. Van fotografie tot aan ontwerpen voor woonhuizen, je vindt het allemaal op Behance.com. Fonts dus ook. Typ in de zoekbalk wat je nodig hebt en je vindt fantastisch werk.

Lost Type

321-5xgratisfonts-Losttype-featured De verloren pareltjes onder de fonts vind je hier terug. Losttype publiceert niet vaak iets, maar als ze het doen plaatsen ze fantastische fonts. Mooie scriptfonts en eigentijds kleurgebruik, lekker van nu! Frisse fonts voor je meesterlijke menukaart of hippe lettertypes voor op een T-shirt.

The Leaque of Moveable Type

featured 10xfonts-5 Iemand moet de eerste zijn. Zij zijn de eerste open-source lettertype-gieterij. Hun passie is goede typgrafie, ontwerpen en het delen van hun kennis.

Abstract Fonts

featured 10xfonts-6 Archief met vrij te downloaden lettertypen en dingbats. Uitgebreider zoeken kan bijna niet. Dat kan namelijk op alfabet, categorie, auteur of populariteit. Daarnaast hebben ze ook nog een discussieforum.

Fontsquirrel

321-5xgratisfonts-FontSquirrel-featured Fontsquirrel is het schattige broertje van Dafont.com. Je kan er alleen iets meer doen dan enkel fonts downloaden. Op Fontsquirrel vind je een uitgebreid blog, een forum waar mensen elkaar helpen de juiste fonts te vinden én zelfs een font identifier.

1001 fonts

featured 10xfonts-8 Laat je niet misleiden door de naam. Deze website heeft meer dan 9.000 lettertypen! Het heeft een verzameling aan hoogwaardige lettertypen die constant geupdate worden. Veel daarvan zijn ook nog eens voor commercieel gebruik.

Awwwards

featured 10xfonts-9 De Awwwards zijn de Website Awards die talenten van de beste ontwikkelaars, ontwerpers en webbureau’s in de wereld erkennen en promoten. Op deze subpagina kun je allerlei gratis lettertypen vinden. Bij sommige soorten vragen ze om je emailadres achter te laten.

Font Fabric

featured 10xfonts-10 Een mooie overzichtelijk website voor allerlei fonts. Let op: niet alles is gratis. Benieuwd hoe grote merken lettertypes inzetten? Neem een kijkje bij ‘Font in use’.

Laat zien wie je bent

Gebruik jij een font waar je ontzettend trots op bent? Of ontwerp je zelf fonts als geen ander? Deel je font met ons! Wij zijn gek op creatief werk van jullie. Post een foto van je drukwerk, inclusief je font, op social media en gebruik #laatzienwiejebent!

Font designers zijn ook mensen die werken voor brood op de plank, dus onthoud: everytime you steal a font, a puppy dies 🐕


  1. #Design
  2. #InDesign
  3. #Photoshop
  4. #Typografie

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified