secondary zeefdruk transferdruk

Transparanties afvlakken in Illustrator

maandag 16 september 2019

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

Bij Printdeal.be krijgen we regelmatig de vraag wat transparantie afvlakken is en hoe je dit kunt doen. Daarom wijd ik deze blog aan de uitleg van het afvlakken van transparanties.

Transparantie afvlakken: wat is dit?

Wanneer je een bestand aanlevert waarbij je effecten hebt toegepast, zoals een slagschaduw, gloweffect of beeld dat transparant is verwerkt, kan het zijn dat je een melding krijgt dat transparanties in je ontwerp moeten worden afgevlakt. Dit betekent dat er in je document afbeeldingen of objecten zitten die deels doorzichtig zijn. Wanneer je de transparanties niet afvlakt, kun je onverwachte resultaten in je drukwerk verwachten. In het voorbeeld hieronder zie je wat er kan gebeuren met je drukwerk wanneer je de transparantie niet goed afvlakt.

Hoe kun je transparantie afvlakken?

In Adobe Illustrator kun je de transparantie direct afvlakken via menu ‘Object’. Wanneer je met Indesign werkt, maak je een profiel aan onder het menu ‘Bewerken’ –> ‘Voorinstellingen transparanties afvlakken’. Hier kies je de voorinstelling: ‘Hoge Resolutie’ en klik op ‘Nieuw’. Vervolgens geef je het profiel een naam (bijvoorbeeld Printdeal). De eerste schuif zet je van 100% naar 75% en de overige instellingen mogen blijven staan. Vink in het onderste vakje ‘Complexe regio’s bijknippen’ aan. Bevestig dit met ‘Ok’. Vervolgens exporteer je het bestand naar PDF en kies je in het PDF-menu bovenaan bij de preset PDF/X-1a:2001 en bij de menu’s aan de linkerzijde bij advanced voor de nieuw aangemaakte afvlakker. Let op dat PMS en transparanties niet samen gaan via deze methode. De PMS-kleuren dienen dan al omgezet te zijn naar CMYK in je bronbestand.

Wanneer je tekst in je ontwerp gebruikt hebt, raden wij aan om deze om te zetten naar lettercontouren. Voor de handleiding hiervoor verwijs ik je daar naar een eerder blog over tekstgebruik. Wanneer je deze tips volgt bij het maken van je bestand zullen foutmeldingen over transparanties afvlakken verleden tijd zijn.


  1. #Printdeal klaslokaal
  2. #Illustrator
  3. #Tutorials

Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified