secondary printdealklaslokaal goudfolie

Printdeal klaslokaal: laat je ontwerp schitteren met goudfolie

maandag 15 november 2021

Soms is je drukwerk zo bijzonder dat je het extra wilt laten shinen. Denk aan het geboortekaartje voor je baby, de trouwkaart om je huwelijk mee aan te kondigen of een kerstkaart met een mooie boodschap. Dan is goudfolie een prachtige afwerking om je ontwerp extra te laten opvallen. In dit blog laten we je zien wat goudfolie is en wat je ermee kan. En in een nieuwe aflevering van Printdeal klaslokaal leer je eenvoudig hoe je ermee kan ontwerpen.

Wat is goudfolie?

Goudfolie is een luxe afwerking van glimmende folie met een gouden gloed. Net als spot UV gebruik je het om bepaalde gedeeltes van je drukwerk extra uit te lichten, zoals je boodschap, logo of bedrijfsnaam. De rest van het oppervlak bewerken we met matlaminaat, waardoor het glimmende goudfolie extra opvalt. Goed om te weten: de tint van goudfolie is vergelijkbaar met PMS 871c.

afb goudfolie

Hoe gebruik je goudfolie?

Met goudfolie kun je creatief zijn! Wat dacht je van...

Hoe ontwerp je drukwerk met goudfolie?

Beslis eerst welk element van je ontwerp je met goudfolie wilt laten afwerken. Hierbij is het goed om te weten dat goudfolie maximaal 30% van je ontwerp mag beslaan. De lijndikte moet minimaal een halve millimeter zijn, anders is het te dun om af te werken met goudfolie.

Drukwerk ontwerpen met goudfolie in Adobe InDesign

In Adobe InDesign kopieer je het gekozen element en plaats je het op dezelfde plek op een nieuwe pagina. Om aan te geven dat dit element met goudfolie bedrukt moet worden, geef je het een spotkleur via het swatches-paneel. Hier kies je voor de kleur 100% zwart. Noem de kleur ‘foil’ in je swatches-paneel. Dan ben je klaar om te exporteren en bedrukken!

Video: Printdeal klaslokaal over goudfolie in je ontwerp

Heb je liever een stap-voor-stap uitleg van Kathy? Bekijk dan deze aflevering van het Printdeal klaslokaal.

Met goudfolie laat je drukwerk extra opvallen. Nu hoef je alleen nog maar een kerstkaart, ansichtkaart of visitekaartje uit te zoeken om te laten schitteren!


  1. #Design
  2. #Tutorials
  3. #Afwerkingen
  4. #Online ontwerpen
  5. #Printdeal klaslokaal

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.