freebiefriyay-59 secondary

Freebiefriyay: een portfoliomock-up waar jij je droombaan mee scoort

vrijdag 8 november 2019

Je hebt gesolliciteerd op je designerdroombaan en je mag op gesprek komen! Nu is het alles op alles zetten om die job te scoren. Als designer heb je waarschijnlijk al een online portfolio met je sollicitatie mee moeten sturen. Maar, tijdens je gesprek komt ongetwijfeld het moment waarop je werk moet laten zien. Op dat moment wil je niet met lege handen staan of een mond vol tanden staan. In deze #FreebieFriyay helpt Kathy je uit de stress met gratis, handige en mooie mock-ups om je werk te presenteren in je geprinte of online-portfolio.

week-59 blog

Digitaal Portfolio bij sollicitatiegesprek

Lang geleden was een fysieke portfoliomap de enige optie, maar tegenwoordig is in veel gevallen een digitaal portolio helemaal geen faux pas meer. Een laptop of iPad meenemen kan al genoeg zijn. Neem die laptop of ipad wel mee! Niks bij je hebben komt namelijk nogal onvoorbereid en ongeïnteresseerd over, en dat wil je niet!

Voorkom dat je tijdens het gesprek naar je website moet gaan zoeken. Thuis werkte het misschien prima, maar wie weet is er op dát moment helemaal geen openbaar netwerk beschikbaar, en sta je alsnog met lege handen. Veel beter is het om een offline PDF te maken waar je het beste en het relevantste van je werk laat zien. Een digitaal gebundeld document, met het werk mooi gepresenteerd, werkt veel beter dan losse afbeeldingen. Met losse afbeeldingen moet je vaak zoeken naar de juiste en laat je per ongeluk werk zien dat je helemaal niet wilt tonen.

Blogafbeeldingen portfolio onlineportfolio1 Bron:cargocollective.com

Zorg ook dat je een duidelijk verhaal bij je presentatie hebt en voorkom dat je maar stilletjes door je werk aan het klikken bent. Wees altijd voorbereid op specifieke vragen naar werk dat misschien niet in je presentatie staat: “Kun je eens iets laten zien waar je minder trots op bent?”. Zorg ervoor dat je een mapje hebt met aanvullend werk, waar je snel nog extra voorbeelden uit kan halen en eventueel ook één werk waar je minder trots op bent (maar die stiekem ook nog heel goed is).

Eventueel kun je ook een offline versie van je online portfolio maken, maar het is een must om iets meer óf iets anders te laten zien dan je potentiele werkgever al heeft gezien.

Fysiek portfolio

Heb je veel drukwerk in je portfolio? Dan is digitaal misschien goed genoeg, maar een fysiek portfolio werkt sowieso beter. Dat kan met een ouderwetse portfoliomap. Digitaal werk printen kan je beter vermijden. Doe je dat wel? Zorg dan dat je een screenshot van een website altijd in een kader van een computer of laptop plakt en hetzelfde geldt voor een telefoonapp. Recht van voren is leuk, maar een hoekje maakt het vaak net iets levendiger en spreekt meer tot de verbeelding. Deze tip geldt overigens ook voor een online portfolio.

Blogafbeeldingen portfolio printedportfolio2 Bron: behance.com

Presenteer je drukwerk mooi op geprinte vellen en wissel af met het uiteindelijke resultaat. Dus eerst een print van een close-up mock-up van je flyer en vervolgens het uiteindelijke resultaat, dat men uit je map kan halen en vasthouden. Naast deze (misschien een beetje stoffige) manier om je werk te presenteren kun je ook een geprinte versie van je portfolio in een boekwerk drukken. Neem er één mee voor iedereen die bij het gesprek aanwezig is en je weet 100% zeker dat er 100 euro bij je bruto maandloon wordt opgeteld.

Blogafbeeldingen mockup folder

Zorg dat je een mooie dwarsdoorsnede van je werk laat zien. Zeker als je net van school komt kan het moeilijk zijn om genoeg vulling te vinden maar voorkom toch dat je ieder beeld dat je gemaakt hebt laat zien. Maak een selectie en zorg dat je werk er fantastisch uitziet.

Vergeet tot slot geen werk toe te voegen dat je zelf hebt gemaakt zonder opdrachtgever. Als het goed is, is je werk voor een groot gedeelte ook een hobby en dat wil je graag laten zien. Tekeningen, schetsen, of collages of haakwerkjes: alles waarmee je laat zien dat je liefde hebt voor het vak.


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Design

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified