secondary printdealklaslokaal-cmyk-naar-pms-adobe-illustrator

Printdeal klaslokaal: CMYK omzetten naar PMS in Adobe Illustrator

vrijdag 21 oktober 2022

Je ontwerp maak je meestal op in PMS-kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System. PMS-kleuren hebben een uniek nummer, waardoor je zeker weet dat jouw ontwerp altijd en overal dezelfde kleur heeft. Er bestaan meer dan 1600 verschillende PMS-kleuren. Maar soms komt het voor dat je je ontwerp in CMYK-kleuren hebt opgemaakt. CMYK wordt bijvoorbeeld gebruikt als je je bestand full color digitaal wil afdrukken. Hoe kun je CMYK omzetten naar Pantone? Kleuren converteren kun je het beste doen met de Pantone Color Bridge. Maar als je de kleurenwaaier niet hebt, is Adobe Illustrator een prima alternatief. Hoe zet je je bestand om van CMYK naar PMS in Illustrator? In maar vijf stappen!

1. Open je bestand in Adobe Illustrator

Open het bestand dat jij om wil zetten van CMYK naar PMS in Adobe Illustrator.

2. Selecteer de kleur die jij wil converteren.

In het color venster zie je dan de kleursamenstelling van CMYK. Als je het venster niet ziet, ga dan in het menu naar ‘Window’ en dan ‘Color’.

pms-cmyk- stap-1

3. Ga in het menu naar ‘Edit’ en vervolgens ‘Edit Colors’ en kies ‘Recolor Artwork’

Terwijl je de objecten nog geselecteerd hebt, ga je in het menu naar ‘Edit’. Kies ‘Edit Colors’ en selecteer ‘Recolor Artwork’.

pms-cmyk- stap-2

4. Kies nu voor ‘Color Book’ en dan voor ‘Pantone Solid Coated’ of ‘Pantone Solid Uncoated’

Er verschijnt nu een venster. Klik op het kleine icoontje in het midden van het venster.

pms-cmyk- stap-3

In het menu dat verschijnt kies je voor ‘Color Book’. Maak nu je keuze uit ‘PANTONE+ Solid Coated’ of ‘PANTONE+ Solid Uncoated’. Afhankelijk van het materiaal waarvoor je wil ontwerpen. Coated wordt gebruikt bij papier met een strijklaag. Denk aan houtvrij mat mc. Deze papiersoort wordt veel gebruikt voor flyers en brochures. Uncoated is papier zonder strijklaag. Zoals briefpapier en enveloppen.

pms-cmyk- stap-4

Als je nu op ‘OK’ klikt en teruggaat naar het kleurenvenster, zie je dat je geselecteerde kleur een PMS-kleur geworden is.

pms-cmyk- stap-5

5. Herhaal de stappen voor elke kleur die je wil omzetten

Wil je meerdere kleuren omzetten? Herhaal de stappen dan voor alle kleuren in je document. Houd er rekening mee dat CMYK en PMS-kleuren nooit helemaal matchen.

Alles over PMS en CMYK

Ik kan me voorstellen dat je na al deze informatie nog steeds vragen hebt over kleuren in je drukwerk. Wil je alles weten over Pantone-kleuren? Kijk dan eens hier. Zo weet je alles over de verschillende kleursoorten voor je drukwerk.


  1. #CMYK
  2. #PMS
  3. #Illustrator
  4. #Pantone
  5. #Tutorials
  6. #Printdeal klaslokaal

kathy-van-loon
Kathy van Loon

Medewerker bestandscontrole

Lees meer van Kathy van Loon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.