YinHM-secondary

yinmn-blauw-een-nieuwe-kleur-blauw

maandag 20 juni 2016

Een nieuwe kleur ontdek je niet zomaar. En al helemaal niet per ongeluk. Toch is dat precies wat de scheikundige Mas Subramanian onlangs heeft gedaan. Zijn vinding: YInMn, een nieuwe kleur blauw.

Geboren in het laboratorium

Subramanian ontdekte het pigment in 2009, toen hij met zijn team experimenteerde voor nieuwe verbindingen in elektronica. Ze mengden zwart mangaanoxide met verschillende chemicaliën en verhitten het mengsel tot ruim 1000 graden Celsius. Het resultaat was een fel, levendig blauw pigment.

Puur blauw

YInMn blauw heeft een unieke kristalstructuur. Door die structuur absorbeert de mangaanoxide rode en groene lichtgolven volledig en weerkaatst het een puur blauw. De kleurverbinding is enorm stabiel. In tegenstelling tot pigmenten als kobalt of Pruisisch blauw vervaagt het niet en is het niet giftig.

New blue op je kozijnen

YInMn-blauw-op-je-kozijnen

YInMn blauw komt binnenkort als pigment commercieel beschikbaar. Voorlopig eerst in coatings en plastic, maar binnenkort ook in verf en wie weet in inkt. Vooral als verf voor huizen voorzien de wetenschappers een mooie toekomst: new blue reflecteert veel meer infrarood licht dan elk ander pigment, en zou daardoor gebouwen perfect koel kunnen houden.

Kleur vs. pigment

Nou denk je misschien: mooi kleurtje blauw hoor, maar na een vlugge klik met m’n kleurpipet heb ik ook YInMn blauw te pakken. We zullen je de moeite besparen: de hexadecimale waarde is 0000FF en de RGB-waarde is 0, 0, 255. Maar dat zijn slechts kleurcodes, waarmee je deze kleur op je scherm tevoorschijn tovert.

YInMn-in-hexadecimalen

Om een kleur in de echte wereld te laten bestaan, heb je een pigment nodig: een stof die bepaalde kleurgolven absorbeert en de anderen reflecteert. YInMn absorbeert (infra)rood en groen en weerkaatst een uniek blauw. Nu het niet alleen als kleur maar ook als pigment bestaat, kun je het voor verschillende toepassingen gebruiken. Misschien nog wel even een betere naam verzinnen dan YInMn blauw.


  1. #Design

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified