UBN secondary

Rizon Parein over de vierde editie van Us By Night: 'een nieuwe datum, locatie en waslijst aan wilde ideeën'

zondag 1 september 2019

Us By Night, het driedaagse festival voor designers, groeide op enkele jaren tijd uit tot een waar succes, met bezoekers van wel 30 verschillende nationaliteiten. Ook dit jaar staat een nieuwe editie op de planning, maar ditmaal met een paar veranderingen op het programma. Wij gingen met oprichter en brein achter het festival, Rizon Parein, in gesprek over de nieuwe locatie en welke veranderingen met zich meebrengt.

rizon parein

Dit is jullie eerste editie in een nieuwe locatie. Vanwaar de keuze voor de Waagnatie?!

'We speelden al langer met het idee om het event vroeger in het jaar door te laten gaan. Eind november is het al koud en donker, terwijl we net wat langer zon en warmte nodig hebben om het event ook deels naar buiten door te trekken. Door van locatie te veranderen konden we het event al in september laten doorgaan.

Dat de Waagnatie naast het water ligt, bepaalde mee onze keuze tijdens de zoektocht naar een nieuwe locatie. We hebben een pak internationale gasten die Us By Night bezoeken. En de Schelde die vlak naast de industriële site van de Waagnatie loopt, zorgt voor een extra inspirerende omgeving.

waagnatie

Uiteraard speelt dus ook het industriële karakter van het pand mee, iets wat in de Parkloods al erg aanwezig was. Die sfeer willen we sowieso doortrekken.

En ik moet toegeven: ik ben toch best wel nostalgisch over de legendarische Eskimo-feesten die vroeger in de Waagnatie gegeven werden. Die locatie heeft gewoon die ‘certain vibe’ voor mij die goed zit.'

Veranderde de nieuwe locatie iets aan jullie werkwijze?

'Als ik eerlijk moet zijn: niet echt. We hebben écht een waslijst aan ideeën die we kunnen uitwerken, dus de organisatie gebeurt heel organisch zonder dat we er echt bij stilstaan. En de impulsen en opportuniteiten voor het festival komen echt van overal, dus we vervelen ons alleszins niet!'

Je gaf ons in een vorig interview aan dat een dreamteam een must is. Hoe zorg je dat je team meegroeit zonder de dynamiek van de eerste edities te verliezen?

'Door het spannend te houden! Het team moet zeer flexibel zijn en snel kunnen schakelen, want niets is scripted bij Us By Night. Alles aan de indeling kan last minute nog volledig veranderen. Veel van onze succesnummers zijn echt on the fly tot stand gekomen. Maar die flexibiliteit is net zo essentieel in het creatief proces. Zolang die aanwezig blijft in het team, behouden we die dynamiek zeker.'

ubn3-219-of-359

Over indeling gesproken: wat voor nieuws mogen we in de Waagnatie verwachten?

'Ondanks dat we meer ruimte ter beschikking hebben, hebben we er bewust voor gekozen om niet meer podia bij te creëren. Want ons programma van de vorige jaren, dat verdeeld werd over 3 podia, was echt wel al overladen.

Maar daardoor hebben we dus een pak meer plaats op vlak van scenografie. De Waagnatie is echt één grote lege ruimte, dus we hebben minder belemmeringen die ons tegen houden en kunnen wild gaan met onze ideeën! Een tipje van de sluier: wanneer de talks afgelopen zijn, verandert de belichting en bevind je je plots middenin de dansvloer onder dé grootste discobal ter wereld (no joke ;)). Ik ben nu al heel benieuwd wat dit gaat geven!

Daarnaast kijken we ook, zoals ik eerder zei, hoe we buiten een aantal zaken kunnen opzetten om het event echt te laten profiteren van een Indian Summer.'

ubn3-243-of-359

Om af te ronden: what’s next, na een eerste editie in de Waagnatie?

'We denken in meerdere richtingen, want echt alles is nog mogelijk nu!
Denk bijvoorbeeld aan het event over nog meer dagen spreiden, of het toevoegen van andere domeinen zoals wetenschap, muziek.

Er zijn trouwens ook heel wat stemmen aan het opgaan richting New York. Ik merk dat veel organisaties en events daar eager zijn om samen te werken met ons. Maar natuurlijk kunnen we in zo’n scenario niet echt rekenen op een publiek uit Europa dus dan zouden we het format wel wat moeten aanpassen.

Maar... ik wacht nog even af wat de waagnatie brengt qua dynamiek. Aan het eind van deze editie zal er wel al heel wat helder worden in mijn hoofd over welke richting ik verder uit wil!

Win een combiticket!

Wil je zelf ontdekken wat de nieuwe datum en locatie te bieden hebben voor Us By Night? En wat Rizon en zijn team dit jaar in petto hebben voor de bezoekers van het festival? Dat kan. Want wij mogen vijf combitickets weggeven! Laat in de comments weten waarom jij er dit jaar bij wil zijn en wie weet sturen wij jou naar de editie van 2019. Deelnemen kan tot vrijdag 13 september.


  1. #Marketing
  2. #Design
  3. #Events

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.