secondary gratis-iconen

De 28 beste websites voor gratis iconen

woensdag 16 september 2020

Iconen zijn essentieel om te navigeren door onze visuele wereld. Met een klein plaatje vertel je meer dan je met één woord zou kunnen. En daarom zijn ze een onmisbaar ingrediënt in de gereedschapskist van iedere designer. We helpen je gereedschapskist vullen met deze 28 websites vol gratis iconen!

Terwijl je dit stuk leest springen de iconen door je blikveld. Het logo van je browser is er een, net als ons eigen logo. Je ziet een vergrootglas in de zoekbalk, een klassiek telefoontje bij ons nummer en vinkjes voor onze onderscheidende kenmerken. Je ziet pijltjes om een pagina vooruit of achteruit te gaan. Een cirkel met een pijltje om de pagina te herladen. En een rondje met een vraagteken erin om te chatten met een van mijn collega’s. Dat is nog maar een handjevol functies die je moeilijk in woorden kunt uitleggen En zeker niet in zo weinig ruimte.

Iconen maken het leven dus duidelijker. Maar ze kunnen ook voor verwarring zorgen: met een onduidelijk of gewoon verkeerd icoon raken je klanten, lezers of bezoekers compleet van het padje. Een iPhone als icoon voor ons telefoonnummer? Dat is misschien moderner, maar zo’n rechthoek maakt het niet duidelijker. De keuze die je maakt voor jouw toepassing is dus belangrijk. Want zo kom je eerder op een icoon dat nauwkeurig aansluit op jouw doel. We hebben daarom 28 websites vol gratis iconen voor je op een rijtje gezet. Daar moet je perfecte icoon vast tussen zitten!

Flaticon

afb gratis-iconen-1 Op deze site vind je bijna drieënhalf miljoen vectoriconen, in formaten als .png, .svg, .eps en meer. Zo kun je ze direct gebruiken in je favoriete ontwerpprogramma en eventueel aanpassen naar je eigen smaak. Flaticon biedt complete pakketjes aan die om bepaalde thema’s draaien: events, organisatie, blijdschap en nog heel veel meer.

Naar Flaticon

Icons8

afb gratis-iconen-2 Icons8 biedt iconen aan in het .png- en .svg-formaat en organiseert ze ook op thema. Je kunt gratis iconen in 35 stijlen downloaden, ieder icoon downloaden op precies het juiste formaat en je kunt iconen aanpassen voor je ze downloadt.

Naar Icon8

Freepik

afb gratis-iconen-3 Bij Freepik vind je dik 83.000 iconen in .png-, .eps- en .svg-formaat. Je vindt ze allemaal terug op een overzichtelijke pagina. De meest gangbare zijn gratis, maar er zijn ook betaalde lidmaatschappen verkrijgbaar.

Naar Freepik

Iconfinder

afb gratis-iconen-4 Naast de verschillende abonnementsvormen, biedt Iconfinder ook bijna 17.000 gratis iconen aan. Logo’s, simpele UI-elementen, logo’s en meer: duik erin en doe er je voordeel mee.

Naar Iconfinder

Vecteezy

afb gratis-iconen-5 Vecteezy staat bomvol gratis vector-art. En in de bak ‘iconen’ valt er genoeg te grasduinen: op het moment van schrijven staan er 243.245 iconen klaar om uit te kiezen.

Naar Vecteezy

Captain Icon

afb gratis-iconen-6 Als er één held is die begrijpt om vanuit het niets iets te maken, is het Captain Icon wel. Daarom heet hij de nobele taak op zich genomen om meer dan 350 unieke iconen voor je te maken. Ze zijn gratis, maar doneren mag.

Naar Captain Icon

Good Stuff, No Nonsense

afb gratis-iconen-7 Hier vind je hele coole handgetekende, en vooral gratis, iconen. De vectoriconen zijn per categorie gesorteerd: van pandemie tot planning en alles ertussenin.

Naar Good Stuff, No Nonsense

Graphic Burger

afb gratis-iconen-8 Iconen die naar meer smaken vind je op Graphic Burger. Stel je eigen menu samen en kies uit de duizenden gratis iconen die je hier vindt.

Naar Graphic Burger

Icojam

afb gratis-iconen-9 In tegenstelling tot veel andere gratis iconen sites, zie je bij Icojam veel iconen in dezelfde stijl. Met een dikke lijn en een prettige gradient zien ze er vet uit, maar het moet wel net je smaak zijn. Toch valt er in onderwerp voldoende te kiezen.

Naar Icojam

Icon Shock

afb gratis-iconen-10 We hebben ze niet geteld, maar hier zijn inderdaad schokkend veel gratis iconen te ontdekken. Van emoji’s tot yoga en van e-commerce tot allerlei actuele onderwerpen: we weten zeker dat hier ook iets voor jou tussen zit.

Naar Icon Shock

Streamline Icons

afb gratis-iconen-11 Dertigduizend-no-wat. Zelf zijn ze de tel ook een beetje kwijt. Op Streamline vind je in ieder geval veel gratis iconen, zoveel is duidelijk. En dat ook nog eens op een hele coole manier. De website is een lust voor het oog en ze bieden zelfs een web app aan om het vinden van iconen nog makkelijker te maken.

Naar Streamline Icons

Iconmonstr

afb gratis-iconen-12 Heftige kleurvlakken, geen verloopjes en iconen met een duidelijke lijn getekend: wie voor poespas komt, is bij Iconmonstr aan het verkeerde adres. Kom je echter voor bijna 5.000 degelijke iconen, dan zit je goed.

Naar Iconmonstr

Endless Icons

afb gratis-iconen-13 Eindeloos veel pagina’s met gratis iconen: dat is Endless Icons. Meestal in en sobere zwart op wit stijl, zodat ze bijna voor elke toepassing in te zetten zijn.

IcoMoon

afb gratis-iconen-14 Op deze pagina van IcoMoon zie je binnen een oogopslag welke gratis iconen er allemaal beschikbaar zijn. Zo weet je direct of jouw ideale icoon ertussen staat!

Naar IcoMoon

Iconstore.co

afb gratis-iconen-15 Iconstore.co belooft je gratis iconen van eersteklas ontwerpers. Daar zouden ze zo maar eens gelijk in kunnen hebben. Want de iconen die ze op deze pagina aanbieden, zien er te smakelijk uit om links te laten liggen!

Naar Iconstore.co

Font Awesome

afb gratis-iconen-16 Font Awesome is een open source project dat claimt de populairste iconen en logo’s van het web aan te bieden. In dat geval moet er tussen de bijna 1600 gratis iconen toch wel een zitten die jou aanspreekt?

Naar Font Awesome

Icon Icons

afb gratis-iconen-17 We zijn jaloers op degene die deze domeinnaam ooit gekocht heeft. Want Icon-Icons beschrijft perfect wat je hier vindt: bakken vol gratis iconen die je als .svg of .png kunt downloaden.

Naar Icon Icons

Material Design

afb gratis-iconen-18 Material Design is een ontwerptaal die door Google ontwikkeld is om elementen uit de fysieke wereld een intelligente, digitale gelijkwaardigheid te geven. En de iconen die ze daarvoor gebruiken, kun je hier gratis downloaden.

Naar Material Design

Findicons

afb gratis-iconen-19 Net als veel andere sites in dit overzicht vind je hier duizenden gratis iconen in verschillende leuke stijltjes. Wat deze site onderscheidt van die anderen, is dat je hier ook gratis je iconen kunt omzetten naar andere bestandformaten. Handig!

Naar Findicons

Iconshop

afb gratis-iconen-20 Bij Iconshop vind je duizenden gratis vectoriconen voor commercieel gebruik. Wat prettig is, is dat je dezelfde iconen in verschillende stijlen kunt downloaden: flat design, lijnen of meer geïllustreerd, je vindt het hier allemaal.

Naar Iconshop

PNGtree

afb gratis-iconen-21 Op PNGtree vind je tweehonderd pagina’s vol iconen in .png-formaat. Vergeleken met andere sites is het iets minder goed georganiseerd: stijlen, pakketjes en losse iconen lopen door elkaar heen. Toch is er zoveel dat je hier op z’n minst een flinke dosis kunt halen.

Naar PNGtree

Iconscout

afb gratis-iconen-22 Tussen de bijna 130.000 gratis iconen op Iconscout, vind je binnen een oogopslag iconen die je kent uit het alledaagse leven. Alle iPhone iconen, automerken, Microsoft Office-logo��s, Adobe-logo en zo meer.

Naar Iconscout

Linearicons

afb gratis-iconen-23 Linearicons is een pakket van 170 iconen in een strakke lijnstijl die je in één keer kunt toepassen in je project. Per icoon krijg je ook direct de code en uitleg die nodig is om er meteen mee aan de slag te gaan!

Naar Linearicons

Game-icons.net

afb gratis-iconen-24 Als je ergens binnen een oogopslag moet kunnen zien hoe je ervoor staat, is het wel in games. Handig dus dat je op Game-icons.net bijna vierduizend gratis game iconen kunt downloaden. Zwart-wit of in kleur: kies het zelf en maak er wat moois mee!

Naar Game-icons.net

Dribbble

afb gratis-iconen-25 Designers kennen Dribbble als de plek waar je kennismaakt met nieuwe vormgevers en je bakkenvol inspiratie voor je volgende project kunt vinden. Je vindt er ook een flinke lading gratis iconen van verschillende designers over de hele wereld. Daar zit vast iets voor je tussen!

Naar Dribbble

UXwing

afb gratis-iconen-26 Heldere iconen van hoge kwaliteit in gecomprimeerde bestandsformaten om bandbreedte te besparen, die vind je op UWwing. De iconen zijn beschikbaar als vectoren en gratis te gebruiken, ook voor commerciële doeleinden.

Naar UXwing

Freebiesbug

afb gratis-iconen-27 Freebiesbug staat vol met, ehm, freebies voor creatievelingen. Bij de iconen die je hier kunt downloaden, staat direct aangegeven in welk programma je ze kunt gebruiken. De meeste zijn .psd’s, maar je vindt hier ook iconen geschikt voor Illustrator, Sketch en meer.

Naar Freebiesbug

Eerlijk gezegd heb ik het niet bijgehouden, maar ik schat dat je nu op enkele honderdduizenden gratis iconen zit. Daar moet zeker iets tussen zitten voor je volgende fantastische project. En zo niet, dan ben je zeker voldoende geïnspireerd!


  1. #Design
  2. #Templates

Céline Canon

Copywriter

Lees meer van Céline Canon
Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal is an FSC certified company with license code C103631 and certificate code CU-COC-816048. Only products labeled as such are FSC certified