439-Kerstkaarten-secondary

Wedden dat je niet kan kiezen tussen deze 18 creatieve zakelijke kerstkaarten?

woensdag 2 december 2020

Een kerstkaart is nog steeds een ijzersterk middel om als bedrijf top of mind te blijven tijdens de feestdagen. Maar dan moet ie natuurlijk wel opvallen. En met een standaard kerstgroet is dat wat lastig. Hoe zorg je dat jouw kaart tussen alle andere kerstkaarten komt te hangen? Kruip in de huid van je klant en bedenk wat cools! Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Pluis dan eens door deze 16 mega-originele kerstkaarten. De een nog leuker dan de ander. Kleine waarschuwing vooraf: sommige designs vragen om wat knip-en-plakwerk.

De feestdagen: een tijd van heel veel gezelligheid, lekker eten en drukke kerstmarkten. Maar niet in jouw zaak. Daar is het in deze tijd namelijk vooral gezellig druk. Je moet de laatste dingetjes voor het einde van het jaar nog regelen. En ondertussen wil je ook nog je klanten een fijne kerst wensen. Het liefst ook nog eens op een originele manier. In die drukte vraag je je misschien af: ‘Wat is het nut eigenlijk van zo’n kaart?’. Nu, je herinnert klanten aan hun relatie met je bedrijf, valt op terwijl de rest van de bedrijven een e-mail sturen, stimuleert zaken in de rustige maanden en last but not least: je laat je klanten zien dat je ze waardeert.

1. Spreek de taal van je doelgroep

439-Kerstkaarten-featured-01-taal Spreek je zakelijke relaties of je lieve vrienden en familie aan met humor en maak er grappige feestdagen van. Verstuur je een kerstkaart met bedrijfslogo? Houd in je humor dan rekening met je doelgroep. Bestaat jouw doelgroep bijvoorbeeld uit designers? Zet je kantoortaal dan voor deze ene keer om in kersttaal.

2. LED up your card

439-Kerstkaarten-featured-02-LEDitup Originele kerstkaarten zijn kerstkaarten die je nog nooit eerder hebt gezien. Begin dus met omdenken! Wat heb jij nog nooit gezien? Of van welke kerstkaart word jij warm? Kerst is een lichtfeest. Lampjes in je boom, warmte in hart en de ene straat is feller verlicht dan de ander. Waarom dan je kerstkaart niet? Bonustip: laat je drukwerk extra shinen en kies een van onze luxe papiersoorten!

3. Merry QRistmas

439-Kerstkaarten-featured-03-MerryQRirstmas Opvallen met een kerstkaart is niet heel makkelijk. Er worden duizenden kaarten verstuurd rond de feestdagen en veel van deze kaarten lijken op elkaar. Maar, heb jij wel eens een kerstkaart gezien die terugpraat? Precies! Maak je kerstkaart interactief met een QR-code. Zo breng jij je kerstboodschap écht tot leven.

4. Infographic

439-Kerstkaarten-featured-04-infographic Staat de zaak waar jij je kerstkaart voor maakt synoniem voor staafdiagrammen, cijfers, onderzoek en statistieken? Verwerk dit dan op een originele manier als een kleurige infographic. Ieder jaar maakt het Engelse Soapbox een infographic als kerstkaart. Op deze kaart hebben ze de koolstofuitstoot van 2018 in kaart gebracht op een vierkante zigzag folder.

5. Make it pop!

439-Kerstkaarten-featured-06-MakeItPop Hoe zorg je ervoor dat jouw kerstkaart er uit springt? Juist laat ‘m eruit springen met een pop-up element als je de kaart openslaat. Gegarandeerd succes. Dit is natuurlijk iets meer werk., maar prima te doen als je een intieme klantenkring wat bijzonders wilt sturen.

6. Alleen voor hechte klanten

439-Kerstkaarten-featured-07-Verbindt Is jouw opdrachtgever iemand die mensen of bedrijven weet te koppelen? Visualiseer deze ‘insteek’ en laat de ontvanger zelf de verbindingen maken. Maak een kerstkaart met een aantal perforatiegaatjes die een kerstelement vormen. Denk aan een kerstboom of sneeuwvlok. Zet je boodschap en instructies op de achterkant. In de envelop stuur je vervolgens een naald en gekleurd draad mee.

7. Appje

439-Kerstkaarten-featured-08-Appje Hoeveel berichtjes met een kerstboodschap krijg jij rond de feestdagen? Veel te veel, toch? Dat vinden we best onpersoonlijk. Een kerstkaart laat zien dat jij de tijd en moeite neemt voor iemand. Doe eens gek en stuur al deze contacten en relaties die je vorig jaar een appje hebben gestuurd het kerstkaart-appje terug. Wedden dat ie leuk ontvangen wordt!

8. Cut-out

439-Kerstkaarten-featured-09-CutOut Een kerstkaart op een stevig materiaal zoals golfkarton of displaykarton maakt letterlijk impact. Kies voor een kleurrijk patroon en zet de vormlijnen van een kerstbal om naar snijlijnen en laat deze elkaar net niet raken. Op deze manier creëer je een vorm die de ontvanger kan uitdrukken en vervolgens in de kerstboom kunt hangen.

9. Jouw product in de spotlight

439-Kerstkaarten-featured-10-ProductPlacement Een originele kerstkaart bedenken, kan best lastig zijn. Moeten het flitsende kleuren zijn of een typografish hoogstandje? Soms hoef je niet heel ver te zoeken en kan het product of service van je bedrijf de centrale hoofdrol van je boodschap zijn. Zonder veel toe te voegen creëer je al een kerstgevoel. Less is more.

10. Klein gebaar

Fijne feestdagen en een succesvol nieuwjaar, tot in het kleinste detail. Een Sloveens reclamebureau heeft het allerkleinste kerstkaartje gemaakt voor haar relaties. Dit kaartje van 7 x 7 mm is met een vouwbare opzetkloep verpakt in een mooi versierd cadeautje. Een klein gebaar met een grote impact.

11. Interactief

439-Kerstkaarten-featured-12-Kleuren Een kerstkaart is pas echt leuk als je er meer mee kunt doen dan hem alleen aan een draadje ophangen aan de muur. Ter ondersteuning van de feestdagencampagne en het lanceren van ons nieuwe eco-materiaal hebben we een kerstkaart gemaakt die je zelf kunt inkleuren. We sturen hierbij een groen potlood mee. Veel inkleurplezier!

12. Origami kerstdecoratie

439-Kerstkaarten-featured-13-Origami Bij deze originele doe-het-zelfkerstkaart knip je de vorm uit de voorzijde van de gevouwen kerstkaart. Vervolgens vouw je de lijnen zoals aangegeven en maak je ‘m af door de flapjes vast te lijmen. Touwtje erdoor en voila! Een originele manier om je kerstkaart onderdeel te maken van je mooi versierde kerstboom.

13. ChristMaze

439-Kerstkaarten-featured-14-Amaze Is het bedrijf waarvoor je een kerstkaart moet maken gericht op oplossingen en uitkomsten? Maak van je kerstkaart een doolhof en geef hier een groene marker of stift bij. Teken jij je lijn in één keer naar de uitgang? Dan verschijnt er een mooie kerstboom. Dit kun je natuurlijk ook met andere vormen uitwerken.

14. Adventkaart

439-Kerstkaarten-featured-15-Advent Niemand is te oud om elke dag van december vakjes te openen voor een leuke verassing. Lijm twee kaarten op elkaar en geef de bovenste kaart met stansvormen een aantal vakjes. Wat zet jij eronder? Misschien elke dag een andere inspirerende tekst of tip. Sluit natuurlijk af met een knal!

15. PMS Duurzaam

439-Kerstkaarten-featured-16-Pantone Gebruik jij die Pantone kleurenwaaiers uit het jaar nul nog steeds? Langdurig gebruik van deze onmisbare tools maken de kleuren minder echt. Eens in de zoveel tijd zul je nieuwe waaiers moeten aanschaffen. Dan gooi je die oude toch niet zomaar weg? Maak er kerstkaarten van! Zet je boodschap op een stempel en geef je oude waaier een nieuwe betekenis. Misschien wel leuk met een chocolaatje erbij?

16. Speel met de actualiteit

439-Kerstkaarten-featured-quarantaine Je kan wel stellen dat het afgelopen jaar een bepaald thema had. Dit ontwerp vat dat mooi samen: de maanden vlogen voorbij, terwijl je een stuk minder beleefde dan normaal.

17. Zie ik dat nu goed...?

439-Kerstkaarten-featured-optics Wij zijn geen fan van kleine lettertjes. Maar er zijn mensen die er hun beroep van maken. Dan hebben we het niet over notarissen en advocaten. Maar opticiens, die ervoor zorgen dat we onze ogen gezond houden. Op een scherp nieuwjaar!

18. Nog een rondje!

439-Kerstkaarten-featured-rond Nee, we hebben het niet over pintjes. Maar over, jawel: kerstkaarten. Verras door door te variëren met de vorm en hou daar in je ontwerp rekening mee. Een kerstbal, oliebol of langspeelplaat: dit is een kaart die je nog lang bijblijft.
En? Is het gelukt om er eentje uit te kiezen? Ik kies ze liefst allemaal. In elk design zit namelijk een leuk verrassend effect om je relaties blij te verrassen. Zo zie je maar: voor werkelijk elk type bedrijf is er een origineel design te bedenken. Welke is het voor jou geworden? Laat het ons weten in de comments of deel je zakelijke kerstkaart op social media met #laatzienwiejebent!


  1. #Design
  2. #Kerst

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.