
Zelf glitch-effecten maken in Adobe Photoshop
Veel horrorfilms, maar ook klassieke films zoals The matrix, maken gebruik van het zogenaamde glitch-effect, alsof een technisch probleem of paranormale activiteit een tijdelijke storing veroorzaakt in de camera. Een cool effect dat je zelf kan namaken in Photoshop. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf het glitch-effect toevoegt aan je eigen foto.
Eerst een vooral open je een foto in Photoshop en controleer je of de modus op 8 bit staat. Dit doe je via Afbeelding, Modus, en 8 bits/kanaal aanvinken. Als je dit niet doet, kan het namelijk zijn dat bepaalde filters niet werken.
Nu we dit hebben gedaan, kunnen we beginnen met het creëeren van een glitch-effect. In het paneel Lagen heb je de Achtergrond-laag openstaan. Van deze laag moeten we een nieuwe laag maken met een rechtermuisklik en de optie 'Laag uit achtergrond' aanklikken. Deze laag gaan we ‘model’ noemen. Je kan hem gerust een andere naam geven, maar onthoud de naam goed zodat je de laag straks gemakkelijk terugvindt.
Dan maken we een nieuwe laag aan en schuiven we die onder de laag ‘model’. Deze nieuwe laag vul je met wit met behulp van de Emmer-tool. Nu we een witte achtergrond hebben achter de foto van ons model, kunnen we aan de slag gaan met de Selectie-tool. Eerst selecteren we terug de laag ‘model’. Met de Selectie-tool, trekken we nu een rechthoek. Het maakt niet zoveel uit hoe groot en waar. Vervolgens gaan we met een rechterklik de optie 'Laag via kopiëren' kiezen.
Wanneer je nu de laag ‘model’ uitvinkt, kan je zien dat het gedeelte dat we net geselecteerd hebben mee is gekopieerd op een nieuwe laag. Vervolgens ga je naar Filter, Vervorm, en kies je voor Golf. In het Effecten-paneel dat net is verschenen, zie je een groot aantal regelaars. Bij Type gaan we Vierkant aanvinken om een vervormingseffect te creëren. Vervolgens zetten we de waarde bij 'Aantal generatoren' op twee, om zo het mooiste effect te krijgen. Met Golflengte kan je gerust wat speken. Als je naar het voorvertoningvenster kijkt, krijg je terwijl een idee van het resultaat. Hetzelfde voor de optie Amplitude, maar onthoud dat lagere waarden wel het beste effect geven. Bij schaal kan je voor Horizontaal best 1% kiezen, en verticaal tussen 20 en 30%.
Als je nu op Ok klikt, dan zie je dat het stukje beeld mooi vervormd is. Als het niet helemaal naar wens is, kan je gemakkelijk een stap terug gaan met Crtl+Z of Cmd+Z en de opties onder Golf aanpassen.
Als je nu de laag 'model' terug zichtbaar maakt, zie je of het effect zichtbaar genoeg is. Mocht dit niet zo zijn, kan je nog even met de Amplitude-regelaars schuiven en zo het vervormingseffect vergroten. Ben je tevreden met het resultaat? Herhaal dan bovenstaande proces nog enkele keren. Selecteer terug de laag ‘model’, maak een rechthoekige selectie aan kopieer naar een nieuwe laag, en pas daar de filter Golf op toe.
Je zal trouwens zien dat in het menu Filter de optie Golf nu helemaal bovenaan verschijnt, omdat je dit net gebruikt hebt. Door opnieuw op Golf te klikken, wordt het effect met dezelfde instellingen als ervoor gekozen toegepast, wat heel handig is. Je hoeft dus niet alle regelaars opnieuw in te stellen.
Na een stuk of 6 nieuwe glitch-lagen te hebben aangemaakt, voeg je al deze lagen samen. Dit doe je door ze te selecteren en via rechterklik de optie Lagen samenvoegen te kiezen. Als we nu de laag ‘model’ onzichtbaar maken, kan je alle vervormingen in één keer terugzien. Onze tip: geef deze laag de naam ‘strepen’ om het overzichtelijk te houden. Hierna dupliceer je de laag ‘strepen'. Vervolgens ga je naar de Blending options. Dat doe je door een rechterklik op de nieuwe gedupliceerde laag en vervolgens Opties voor overvloeien te kiezen. In dit nieuwe venster Laagstijl. Bij Geavanceerd overvloeien zie je een aantal vinkjes bij Kanalen. Vink daar alles uit uit, behalve de R, en klik dan op OK.
Op het eerst zicht zie je niks, maar als je de laag een beetje naar recht versleept, zie je inderdaad andere kleuren verschijnen. Dit proces gaan we nog één keer herhalen. Dupliceer nogmaals de laag ‘strepen', ga naar Opties voor overvloeien en vink deze keer onder Kanalen alles aan behalve de R. Ditmaal schuiven we de laag naar de andere kant (dus naar links). Hier kan je een beetje spelen zodat je je gewenste effect krijgt.
Vervolgens kan je de laag ‘strepen’ en de 2 kopieën daarvan groeperen: dat doe je door ze te selecteren, dan rechterklik en Groep uit lagen selecteren. Deze groep kan je best ook ‘strepen’ noemen.
Nu is het tijd om deze groep te finetunen: dat gaan we met een masker doen. In het venster Lagen klik je op Nieuw Masker, en selecteer je de tool Brush. We moeten ook even zorgen dat de voorgrondkleur zwart is. Nu kunnen we met het penseel het kleureffect wegwerken waar we het niet zo mooi vinden. Stel bijvoorbeeld dat je een gezicht intact wilt houden, dan is het nu de moment om het glitch effect op de gewenste zonen weg te werken.
We zullen nu terug op het ‘model’ laag gaan werken. Nadat we deze hebben geselecteerd, kunnen we ze dupliceren. Op de gedupliceerde laag gaan we via een rechterklik weer de Opties voor overvloeien gebruiken. Deze keer gaan we de kanalen G en B afvinken en op Ok klikken. De laag gaan we nu horizontaal verschuiven naar rechts.
Zodra die gepositioneerd is zoals je het wenst, gaan we weer een nieuwe laag maken, die boven de laag ‘model kopiëren’ plaatsen en de laag met wit vullen. Dan gaan we naar Filter, Filtergalerij, Schets, Halftoonraster. Bij Partoon kiezen we voor Lijn, bij de Grootte voor 1 en we zetten het contrast op 12. Als we nu op OK klikken, passen we dat meteen toe.
Plaats deze laag zeker bovenaan in het venster Lagen, zodat het effect over alle andere lagen komt te liggen. Nu kan je in de Blending opties (in het Lagen-venster) kiezen voor Lichtere kleuren in plaats van Normaal. Het effect is onmiddellijk zichtbaar. Vind je het effect te heftig zo? Speel dan zeker nog even met de instellingen. Je kan bijvoorbeeld het dekkingspercentage lager instellen: ik kies voor 26%.
Nu pas je voor deze laag ook de Opties voor overvloeien aan. Bij Overvloeien als Grijs kunnen we een beetje spelen met de bovenste regelaar: als je de toets Alt ingedrukt houdt, kan je de waarde van de regelaar aanpassen naar wens. Ik heb de volgende waarde gekozen: Deze laag 0/22 255; Onderliggende laag: 0/55 230/255. Dan kan je op OK klikken om te bevestigen.
Resultaat:
Zo geef je jouw foto een glitch-effect in Adobe Photoshop. Heb je nog vragen, laat dan zeker een reactie achter in de comments. Heeft deze tutorial je geholpen? Geef ons dan een like!

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.
Lees meer van Printdeal.be