Lieve designer, teer jij al eeuwig op de eigenschappen van de Adobe-versie waarmee je het vak geleerd hebt? Jammer. Want tussen die talrijke nieuwe features die jaarlijks uitkomen, zit mogelijk jouw nieuwe pareltje. Gooi dus die designeroogkleppen op de brandstapel en duik eens met een open blik in deze dertien nieuwe features van Adobe Illustrator. Welke vernieuwing is jouw nieuwe favoriet?
Vloeiende kleurgradaties maken in je ontwerp is nog nooit zo makkelijk geweest. Met deze feature voeg je overal moeiteloos kleurstops toe in je illustraties. Voeg ze toe, verplaats ze en de kleurverloop past zich automatisch toe op het object. Het verloop pas je toe op twee manieren: als individuele punten of langs een lijnsegment in het object. Als je het over pareltjes hebt, dan is dit er zeker een!
Stel: je bent bezig met een huisstijl voor je klant en het logo staat gepositioneerd op meerdere documenten. Wil je dan toch nog een aanpassing maken in de rotatie of vorm? Dan is het aanpassen van dat logo per document aardig tijdrovend en foutgevoelig. Deze tool helpt je om in één stap vergelijkbare objecten tegelijk te bewerken. Heb jij nooit Symbolen of Geglobaliseerde Stalen leren maken? Of durf je de Creative Cloud Libraries niet aan? Dan heeft Adobe dit waarschijnlijk voor jouw gebouwd. Veel makkelijker wordt het er alleen niet door. Kenmerken zoeken en wijzigen kan namelijk al veel langer met ‘Selecteer’-tools en commando’s. In dit geval probeert Adobe een feature makkelijker te maken, maar slaat de plank behoorlijk mis.
Kan jij alle lettertypen in je hoofd visualiseren? Zo ja, dan horen we het graag van je! De meesten onder ons komen namelijk niet verder dan een stuk of vijf. Previews van fonts hadden we al, maar nu kan je ook zelf een voorbeeldtekst invoegen. Een lettertype uitkiezen en dan weer moeten wijzigen doordat het toch niet is wat je hoopte, is hierdoor verleden tijd.
Daarnaast kan je nu ook zoeken op vergelijkbare lettertypen en heb je een overzicht van recent toegevoegde fonts. Ben je geen fontfanaat? Dan gaat je hart hier wellicht niet sneller van kloppen. Een fijne toevoeging is het wel.
Personaliseer jij het liefste alles in Adobe? Dan kan dat nu ook met je werkbalk. Richt hem in zoals jij dat wil. Voeg tools toe, verwijder ze, verwissel de volgorde of groepeer een set tools bij elkaar. Customize tot je er bij neervalt.
Ontwerpideeën delen op een volledig scherm zonder eerst alles te hoeven exporteren als pdf. Dat kan nu met deze gimmick. Schakel de presentatiemodus in en de toepassingsmenu’s, deelvensters, hulplijnen, rasters en selecties verdwijnen. Met de pijltoetsen blader je snel door alle ontwerpen tijdens je presentatie.
Soms moet je even met je neus in je ontwerp duiken. Met de verkleinweergave kan je nu inzoomen op je illustratie en verdwijnen de hulplijnen. Zo heb jij alleen nog maar oog voor de details. Je kan wel gewoon nog bewerken in deze modus.
Wanneer je ‘on the road’ bent en werkt met een wat kleiner scherm, wil je al je ruimte goed benutten. Giga-toolknoppen zijn dan niet bepaald welkom. Je kan nu zelf de afmetingen van je tools, tekst en andere gebruikersinterface-elementen aanpassen. Om te schalen kies je voor Bewerken of Illustrator > Voorkeuren > Gebruikersinterface.
Adobe heeft de zoom fors verbeterd in deze versie. Een simpele, maar zeker waardevolle aanpassing.
Deze functie kiest automatisch het belangrijkste onderdeel van het beeld en snijdt deze uit. De afmetingen van het uitsnijvak kan je zelf nog wijzigen. In Photoshop hebben we deze functie ook. Daar kan je heel mooi retoucheren en gaten vullen. Maar In Illustrator en Indesign heeft deze software het nog te vaak mis.
Ga naar Weergave > Ware grootte en Illustrator toont nu de ware grootte van je afbeelding. Ongeacht de grootte en resolutie van je beeldscherm. Deze simpel ogende functie is in dit geval blijkbaar niet heel makkelijk goed te krijgen. Want op Windows-schermen blijft het onvoorspelbaar of de functie werkt. Tip: maak een A4-tekengebied aan, test het commando en houd er een A4 naast. Klopt het, dan werkt het. Klopt het niet, wacht dan geduldig tot de volgende update.
Jouw illustraties transformeren was een feestje met deze al bestaande tool, en ís nu alleen nog maar leuker geworden. Alles werkt ontzettend soepel en intuïtief. De marionetfunctie voegt automatisch pinnen toe aan je illustratie. Wil je er een paar toevoegen of verwijderen? Geen probleem. Toch geen fan? Dan zet je deze optie uit via Bewerken > Voorkeuren > Algemeen > Standaardinstellingen voor behoud van inhoud uitschakelen. Wij kronen deze functie tot de mooiste van de afgelopen jaren!
Ook het beginscherm is onder de schop gegaan. Van hieruit kies je voor zelfstudies, populaire voorinstellingen, onlangs geopende documenten en de knop ‘Nieuw document maken’. Wat je allemaal precies te zien krijgt hangt af van je vertrouwdheid met Illustrator en je Creative Cloud-abonnement.
Heb je helemaal geen behoefte aan een beginscherm? Dan kan je dit makkelijk aanpassen in ‘Voorkeuren’.
Je deelvenster heeft er nóg zes extra Eigenschappen bij. Opties voor variabele lettertypen, pictogram verwijderen, breedtepaneel, hoek, overvloeien en actieve verf samenvoegen. Lang niet alle ‘Eigenschappen’ zijn momenteel terug te vinden en zijn ook nog eens beperkt bruikbaar. Adobe maakt het beginners ook niet makkelijker door de bovenbalken in de standaard werkruimte alvast te verbergen. Hoe maak je ze weer zichtbaar? Kies de ‘classic’ werkruimte of ga naar ‘Beheer’
Het beste paneel dat alle eigenschappen weergeeft heet Vormgeving, en zit er al sinds 1999 in.
Alleen liegt dat paneel als je een Knipmasker selecteert. Het zegt dan al 20 jaar (in het NL) dat het een "Groep" is (doch "Clipping Group" in Engels) maar dat is het dus niet. Enfin, vervelend oud bugje...
België: 0800 82 299
Buitenland: 0032 3 747 57 67