Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen.

secondary zeefdruk transferdruk

Waar je de papiersoorten voor gebruikt

zaterdag 18 juli 2015

Stel je voor: je ontwerpt een spetterende folder die van je scherm afknalt. Maar dan krijg je de folder thuis met een doffe schaduw van jouw geweldige ontwerp. Dat kan er gebeuren als je de verkeerde papiersoort kiest. Na deze uitleg overkomt jou dat niet meer.

Papiersoorten coated uncoated Monsterbox

Voor iedereen die iets ontwerp, is het belangrijk dat het eindresultaat er precies zo uit komt te zien zoals je in gedachten had. Dat hangt niet alleen af van je ontwerp. Het materiaal waarop je jouw ontwerp afdrukt heeft daar minstens zo’n grote rol in. Op elke papiersoort kan je ontwerp anders uitkomen. Kies het juiste papier voor je design en breng het naar een nieuw niveau.

Twee papiersoorten

Papiersoorten kun je in grofweg twee categorieën verdelen: coated en uncoated. De termen gestreken en ongestreken papier betekenen hetzelfde. Het verschil tussen de twee soorten valt meteen op. Coated papier voelt gladder aan. Het kan ook glanzend, tenzij je kiest voor mat coated (MC) papier. Uncoated glanst niet en voelt wat ruwer aan, zoals kopieerpapier. Je ziet het aan de papiermonsters in onze monsterbox. Hou de verschillende soorten maar eens in het licht. Je ziet dat de ene licht sterker weerkaatst dan de ander. Inkt gedraagt zich op een vergelijkbare manier erop. Op coated papier blijft een druppel inkt liggen, terwijl uncoated papier de inkt juist absorbeert.

Papiersoorten coated uncoated

Dat heeft ook gevolgen voor hoe je ontwerp eruit ziet. Op coated papier komen foto’s en kleurrijke ontwerpen goed uit de verf (of eigenlijk inkt). Kies je voor papier met een glanzende afwerking, dan kan tekst iets minder goed leesbaar zijn door weerkaatsing. Dat is geen probleem met mat mc papier. Op uncoated papier is de situatie compleet tegenovergesteld. Tekst van dit papier leest erg prettig, maar afbeeldingen zien er niet erg sprankelend uit. Je kunt ook beter schrijven op uncoated papier. De inkt uit je pen hecht daar beter op.

Waar je de papiersoorten voor gebruikt

Bedenk goed wat het doel is van jouw uiting en wat de best passende uitstraling zou moeten zijn. Om vast een idee te krijgen van het uiteindelijke resultaat, kun je gratis onze Monstermap bestellen. Daar vind je monsters van verschillende papiersoorten en afwerkingstechnieken in.

Afwerkingstechnieken-monsterbox featured

Je kunt een grof onderscheid maken in de papiersoorten en waarvoor ze gebruikt worden.

Coated kies je onder andere voor:

Folders Flyers Brochures Menukaarten Posters

Uncoated kies je onder andere voor:

Briefpapier Enveloppen Schrijf- en notitieblokken Doordruksets

Dit is natuurlijk geen wet: als jij vindt dat juist ongestreken papier past bij de uitstraling van jouw folder, dan moet je daar zeker voor kiezen. Je kunt je keuze nu in ieder geval nog beter onderbouwd maken. Heb je nog vragen? Stel ze hieronder!Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.