secondary spot-uv-cold-foil-afwerkingen

Spot UV of cold foil: welke afwerkingstechnieken moet ik kiezen?

woensdag 18 juli 2012

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Frans helpt je graag op weg.

Wanneer je drukwerk bestelt, heb je keuze uit verschillende afwerkingstechnieken om je drukwerk uniek of opvallend te maken. Maar wat is het nou precies en waar kun je het voor gebruiken? In dit blog leg ik precies uit welke afwegingen je kunt maken bij je bestelling.

afb spot-uv-cold-foil-afwerkingen-1

Stansen

Met stansen kun je een stuk van het papier uit je ontwerp “laten snijden”. Dit kan in elke willekeurige vorm, maar met stansen kun je ook je gehele ontwerp in een bepaalde vorm laten snijden. Denk aan visitekaartjes in de vorm van je logo, of waar juist je logo is uitgesneden. Hierdoor valt je drukwerk echt op tussen al het standaard rechthoekige drukwerk. Om je drukwerk te laten stansen dien je, bij een afwijkende en niet bestaande stansvorm, een apart EPS-bestand aan te leveren met een lijntekening van de vorm van de gewenste stans. In een eerder blog leg ik je precies uit hoe je aan stanstekening kan maken.

Cold Foil

Cold foil is een afwerkingsoptie die een zilverkleurige metallic uitstraling geeft. Deze techniek kan zowel op het hele drukvel worden aangebracht, als op bepaalde plaatsen in je ontwerp. Het is een druktechniek waarbij eerst de folie op het drukvel wordt aangebracht, waarna deze wordt bedrukt. Cold foil heeft onbedrukt een zilveren kleur, maar kan worden bedrukt in elke gewenste kleur. Met Cold foil laat je bepaalde aspecten echt uit je ontwerp “knallen” of geeft een feestelijk tintje wanneer je het over je hele ontwerp gebruikt. Om een geschikt bestand aan te leveren waar Cold foil in verwerkt moet worden, verwijs ik je naar mijn eerdere blog over cold foil.

afb spot-uv-cold-foil-afwerkingen-2

Spot-UV

Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is Spot-UV-lak. Spot-UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen. Hierdoor springen die aspecten, waar de lak op is gedrukt, er uit wanneer het licht er op valt. Om een geschikt bestand aan te leveren waar Spot-UV in verwerkt moet worden, verwijs ik je naar mijn eerdere blog over Spot-UV.

Boren

Met een boor kunnen er 1 of meerdere boorgaten in je drukwerk worden gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld, als je flyers wilt ophangen of een waaier van je drukwerk wilt maken, een gat in de hoek van je drukwerk laten boren. Of laat gaten boren als leuk effect, zoals in ons voorbeeld. Om je drukwerk te laten boren dien je een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarin de boorgaten met een duidelijke kleur worden aangegeven.

afb spot-uv-cold-foil-afwerkingen-3

Nummeren

Om je drukwerk echt uniek te maken, om veiligheidsredenen of om vervalsing te voorkomen, kun je je drukwerk laten nummeren. Denk hierbij aan bonnen, rekeningen, tickets en entreekaarten. Nummeren kan op 2 manieren uitgevoerd worden:

Bij digitaal drukwerk kan het nummer gelijk mee gedrukt worden. Bij offset drukwerk gaat dit met hoogdruk. Dit is een klein apparaatje met nummers en telt bij elk vel 1 getal verder. Om je drukwerk te laten nummeren dien je in je bestand een vlak van 40 x 10 mm aan te maken. Er mag hier een lichte bedrukking inzitten. Het is hierbij van belang dat de zwarte nummers zichtbaar blijven. Als je een afwijkende nummer of actiecodes wenst, kun je dit aanleveren in een Excel-bestand.

Perforeren

Met perforeren kun je een scheurlijn in je drukwerk aanbrengen, waardoor je een stuk uit je ontwerp kan scheuren. Door de lijn, scheurt de rest van je drukwerk niet. Geperforeerde lijnen zijn handig bij bijvoorbeeld bonnen, entreekaarten, schrijfblokken en consumptiebonnen. Om in je ontwerp een scheurlijn aan te brengen dien je een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarbij de perforatielijn, in de vorm van een stippellijn, met een duidelijke kleur wordt aangegeven.

Rillen

Met rillen creëer je een vouwlijn, waarmee je zorgt dat je een strakke vouw kan maken in je ontwerp. Rillen lijkt op perforeren, maar de lijn komt niet door het papier heen, waardoor het niet makkelijk scheurt. Om in je ontwerp een vouwlijn aan te brengen dien je, bij een afwijkende en niet bestaande rillijn, een apart (voorbeeld)bestand aan te leveren, waarbij de rillijn, in de vorm van een onderbroken lijn, met een duidelijke kleur wordt aangegeven.

Monsterbox

Vind je het toch moeilijk om een beeld te krijgen van alle afwerkingstechnieken? Bestel dan de gratis monstermap via onze site. In de box zitten alle materialen en afwerkingen, waardoor je zelf kunt voelen en zien hoe je drukwerk er uit komt te zien.

Heb jij een vraag aan Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Zij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail via info@printdeal.be en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.