Wie het beste uit 2019 wil halen, moet op de hoogte zijn. En daarmee bedoelen we niet enkel de nieuwste tools of apps gebruiken, maar ook up-to-date zijn van alle reeds bekende programma's. Wij gidsen je daarom door de nieuwe features van Photoshop, en geven je de beste tips en tricks mee!
Het ontwerpprogramma voerde tal van kleine maar belangrijke wijzigingen door in de recentste versie. Dit bracht en brengt heel wat gebruikers in de war. Lees dit dus zeker, zodat jij er voor eens en altijd geen fouten meer maakt.
Photoshop wil voorrang geven aan het herstellen en opnieuw uitvoeren van meerdere stappen, en wijzigde daarom de toetsencombinaties. De toetsencombinatie 'Cmd/Ctrl+Z' werkt nu als'ongedaan maken'. En 'Shift+Cmd/Crtl+Z' vormt de 'opnieuw-combinatie'.
Bij de verplaats-tools staat de optie 'automatische selectie' van de eerste laag die onder je muis zit nu standaard aan in plaats van uit. Als je tijdelijk de werking van deze optie wil omkeren, gebruik je de toets 'Cmd/Ctrl'.
Sinds kort staat bij de verplaats-tools de optie 'transformatie gereedschap' standaard aan. Zo krijg je een soort van ‘selectiekader’ rond je laaginhoud, en kan je het object meteen schalen of draaien.
Bij het verplaats-gereedschap heb je nu een optie 'referentiepunt uitschakelen', zodat je niet meer per ongeluk dat middelpunt vastpakt en verplaatst. Deze optie staat in de nieuwste versies standaard aan.
Handelingen waarbij je een object schaalt, vereisen niet meer dat je de shift-toets indrukt om de juiste verhouding te behouden. Ook bepaalde vervormings-technieken blijven nu vanzelf in een rechte of strikt diagonale richtingen werken. Wil je een handeling net wel niet-proportioneel uitvoeren? Dan gebruik je de shift-toets.
Let op: de omkering van deze functie is vreemd genoeg niet van toepassing bij het schalen of vervormen van vormen.
Deze features zijn misschien niet nieuw, maar wel minder bekend onder het grote publiek. Nochtans zijn ze heel handig, dus lees zeker verder!
Er zijn veel objecten die je niet goed 'vlak' kan fotograferen, zoals glimmende affiches of gevels met ramen. Door ze een beetje schuin te fotograferen voorkom je dat je jezelf of lichtbronnen, zoals een lamp, ziet weerkaatsen in het beeld. Met de tool 'uitsnijden met perspectief' kan je achteraf in Photoshop de afbeelding terug recht zetten. Met andere woorden: handig!
Het retoucheerpenseel biedt een mooie combinatie van de oude vertrouwde 'kloonstempel' en het 'snel retoucheerpenseel'. Het retoucheerpenseel werkt vergelijkbaar met de kloonstempel maar heeft één belangrijk verschil: de kopie zal alleen de structuur van het origineel overnemen. De kleur en tint wordt veel beter afgestemd op de omgeving waarin de retouche terecht komt.
Ideaal voor het klonen van bijvoorbeeld stukken huid die wel de juiste structuur hebben, maar niet de juiste kleur/tint!
Met deze tools en de instellingen ervan moet je goed opletten. Als je een deel van een beeld meer contrast wil geven, is het nodig om hooglichten tegen te houden: m.a.w. lichter maken en schaduwen doordrukken. Op die manier trek je de aandacht naar een specifiek deel van het beeld.
Om een deel van het beeld minder aandacht te geven doe je juist het tegenovergestelde: de hooglichten doordrukken. Stel je vast dat deze handeling geen of nauwelijks effect heeft op roze en oranje kleuren, zoals huidtinten? Dan kan je gerust de optie 'kleurtinten beschermen' uitzetten.
Natuurlijk zijn er ook tools die niet zo goed werken, omdat ze door veel mensen verkeerd gebruikt worden. Ook deze zetten we voor je op een rijtje, want een gewaarschuwd man is er twee waard.
Het relatief nieuwe 'Eigenschappen-paneel' is niet altijd even handig. Zo toont het geen eigenschappen, zoals de kleur, van vormen die worden aangepast met de witte pijl. Door ze nogmaals te selecteren met de zwarte of witte pijl kan je de eigenschappen, zoals de kleur, terugvinden in de optie-balk.
De vloeiende optie bij de tekentools helpt om vloeiende penseelstreken te maken met de muis of trackpad. Het effect lijkt wel een vertragende werking te hebben op je tool, waardoor je schokken in penseelstreken vermijdt. Mocht je een Wacom pen of dergelijke gebruiken, moet je deze optie wel terug op 0% zetten.
Wil je hier nog meer over weten? Adobe vermeldt zelf al jarenlang de nieuwe features trouw op hun help-pagina. Dus: laat de nieuwe features niet langer een goed bewaard geheim of mysterie zijn, maar lees er altijd als eerste over als je hulp of tips nodig hebt!
België: 0800 82 299
Buitenland: 0032 3 747 57 67