secondary afloop-in-je-drukwerk

Afloop in je drukwerk

dinsdag 3 januari 2012

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je kunt maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

Wat is snijmarge?

Wanneer je een bestand laat drukken, wordt dit op een groot drukvel geplaatst. Na het drukken wordt jouw bestand uit het drukvel gesneden, zodat je bestand op het juiste formaat en zonder witte randen wordt geleverd. Om deze witranden te voorkomen en te zorgen dat er geen delen van je ontwerp wegvallen moet je rekening houden met de snijmarge. Dit betekent dat je ontwerp aan alle zijden iets groter moet zijn dan het gekozen formaat.

Hoe pas ik snijmarges toe?

Om te zorgen dat je ontwerp wordt geleverd zoals deze bedoeld is, moet je de snijmarge instellen. Dit is niet enkel een kwestie van het bestand groter aanleveren dan het gekozen formaat. Je moet ook zorgen dat je afbeeldingen en tekst niet gedeeltelijk kunnen worden weggesneden.

Voor de meeste drukwerkproducten geldt een snijmarge van 3 mm rondom, dus 3 mm links, rechts, boven en onder. Een A4 plano is bijvoorbeeld 210 x 297 mm; het aan te leveren bestand is dan 216 x 303 mm. Uitzonderingen hierop zijn onder andere canvas, spandoeken, vlaggen, roll-up banners en reclameborden. Op onze pagina met aanleverspecificaties voor je drukwerk vind je precies terug welke snijmarge er gehanteerd dient te worden bij de verschillende drukwerkproducten.

Houd er rekening mee dat teksten en afbeeldingen die niet aan- of afgesneden mogen worden minimaal 3 mm binnen de snijlijnen staan, zodat deze niet worden weggesneden. Het aflopende beeld dient door te lopen in de snijmarge. Dit voorkomt witte randen om je drukwerk.

Tip: Werk je met kaders in je opmaak die dicht op de snijlijn staan? Houd er dan rekening mee dat er altijd een kleine afwijking in de afwerking zit. Een kader accentueert dat.

Heb jij een vraag aan Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Zij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail via info@printdeal.be en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.


  1. #Drukklare PDF
  2. #Snijmarge
  3. #Afloop

Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.