Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen.

secondary beroemde-vlaggen

Van Olympische Spelen tot Pride Month: dit betekenen 6 wereldberoemde vlaggen

maandag 26 juli 2021

Een vlag is van oudsher een waardevol middel om te laten zien wie je bent. Zeelieden in de Gouden Eeuw wisten dankzij de mastvlag welk schip ze tegemoet voeren en op dit moment wappert de Olympische vlag trots in het stadion in Tokio. Welke betekenis zit eigenlijk achter de vlaggen die iedereen wel kent? En wat betekent een vlag vandaag de dag nog meer? Dat zoeken we uit in dit artikel.

1. Olympische vlag

Pierre Baron de Coubertin (1863 – 1937) was de stichter van de moderne Spelen en ontwierp de vlag in 1913. De meeste mensen denken dat elke kleur ring staat voor een werelddeel, maar dat is niet waar. De gedachte achter de kleuren blauw, geel, zwart, groen en rood? Elke vlag ter wereld heeft in elk geval één van deze kleuren! Ook staan ze voor passie, vertrouwen, ethiek, sportiviteit en overwinning. Dat de ringen in elkaar verstrengeld zijn symboliseert de verbondenheid tussen alle landen. Voor elke editie van de Spelen worden nieuwe, spectaculaire shows neergezet. Maar wist je dat we wel dezelfde vlag gebruiken? In honderd jaar tijd zitten we nu pas bij vlag nummer drie!

  1. De eerste vlag werd gebruikt in 1920 in Antwerpen. Daarom wordt de ceremonie ook wel de ‘Antwerpse ceremonie’ genoemd!
  2. Van 1988 tot 2012 hesen we de Seoul-vlag
  3. Sinds 2014 is de Rio-vlag in gebruik. Deze hangt nu te wapperen in Tokio!

afb beroemde-vlaggen-1

2. De vlag van de Europese Unie

Het donkerblauwe van de EU-vlag staat voor de blauwe lucht in de Westerse wereld. De cirkel van sterren representeert de verbondenheid van de Europeanen. Je ziet twaalf sterren: toen de EU werd opgericht, waren er twaalf landen lid. Maar er is ook een theorie dat dit ‘the divine number’ is… wat je ook terugziet in het aantal uren op een klok, maanden in het jaar en astrologische tekens.

3. Piratenvlag

Zag je als scheepsvaarder vroeger een schip met een ‘Jolly Roger’, dan wenste je dat je nóóit was gaan varen! Het doodshoofd met gekruiste botten staat namelijk voor ‘dood’. Soms waren er geen botten, maar zwaarden te zien. Die wezen op de vechtlust van de bemanning. Een rode vlag betekent ‘geen genade’.

afb beroemde-vlaggen-2

4. Regenboogvlag

Kunstenaar en activist Gilbert Baker ontwierp de regenboogvlag in 1978, speciaal voor de Gay Pride in San Francisco. De kleuren van de originele vlag hebben elk een eigen betekenis:

  • Roze: seks
  • Rood: leven
  • Oranje: genezing
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Blauw: magie
  • Indigo: sereniteit
  • Paars: geest

In 2019 zijn er twee kleuren toegevoegd: zwart voor diversiteit en bruin voor inclusiviteit.

5. Witte vlag

Genade, genade! Wie een witte vlag laat zien, geeft zich over aan de tegenpartij. Soldaten die geen witte vlag bij zich hadden gebruikten wat ze hadden, zoals een zakdoek of onderbroek. Oorspronkelijk was het de onderhandelaar van een groep die de witte vlag droeg, zodat deze persoon niet werd aangevallen. Maar omdat het meestal de zwakke partij was die wilde onderhandelen, werd de betekenis van de witte vlag uiteindelijk die van overgave.

afb beroemde-vlaggen-3

6. Finish-vlag

We sluiten af met… de finish-vlag! De zwartwit-geblokte vlag waarmee op races wordt gezwaaid zodra de winnaar de finish overgaat, stamt af van… een tafelkleed. In de 18e eeuw werden op de prairie van Amerika veel paardenraces gehouden, waarna alle aanwezigen samen gingen dineren. Om aan te geven dat het eten klaarstond en de race te stoppen, werd er met tafelkleden gewapperd. Destijds was de zwart-witte ruit een typisch design!

Wat kan een vlag voor jou betekenen?

Niet alleen grote sportevenementen of activisten hebben baat bij een herkenbare vlag. Ook je merk of bedrijf kan hiermee z’n voordeel doen. Het is namelijk een ideaal promotiemiddel:

1. Makkelijk in gebruik Hijs de vlag en hij blijft voor je hangen. Mastvlaggen blijven echt wel op hun plek en kunnen ook een flinke windstoot aan. Kleinere vlaggen, zoals gevelvlaggen, kun je na sluitingstijd makkelijk naar beneden halen, en een beachflag sleep je zo naar binnen!

2. Duurzame investering Vooral als je een vlag met een tijdloos design bestelt, kun je hem makkelijk een paar jaar gebruiken. Dat maakt het een duurzaam promotiemiddel!

3. Opvallend & professioneel Een vlag is beweeglijk, kan overal bovenuit steken en is op duizend-en-één plekken te hangen of plaatsen. Zo valt je bedrijf lekker op!

Hoe maak je zelf een onvergetelijke vlag?

Kun je op een vlag hetzelfde ontwerp laten drukken als een poster? Tuurlijk. Is dat handig? Niet echt! Omdat een vlag meebeweegt op de wind, krijgt de voorbijganger niet zo veel tijd om te zien wat er op je vlag staat. We geven je een paar ontwerptips voor de beste vlag.

1. Hou het simpel Hoe eenvoudiger het ontwerp, hoe makkelijker je doelgroep de vlag herkent.

2. Denk na over de betekenis In dit blog hebben we uitgelegd wat de betekenis is van zes bekende vlaggen. Wat is voor jou een reden om bijvoorbeeld blauw te gebruiken in je ontwerp? Waar staan de symbolen en vormen voor?

3. Gebruik twee tot drie kleuren Oké, de Pride-vlag heeft hier lak aan, maar de beste vlag-designs pakken niet te veel uit met kleuren. Gebruik de belangrijkste kleuren uit je huisstijl en zorg dat er genoeg contrast te zien is. Tip: zorg dat je kleuren niet te licht zijn als je een semi-transparante vlag bestelt.

__4. Gebruik weinig woorden __ Een verhaal kun je houden op een folder, een quote zet je op een poster. Beperk de woorden op je vlag tot die van je bedrijfsnaam, anders is het niet te lezen.

Kijk maar eens rond: misschien valt het je nu op wat een verschil vlaggen kunnen maken voor de herkenbaarheid van een land, organisatie of merk. Het is een oude en vertrouwde manier om te laten zien wie je bent! Welke vlag hijs jij?


  1. #Vlaggen
  2. #Buitenreclame

Céline Canon

Copywriter

Lees meer van Céline Canon

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.