Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen.

Trees4all-blog-secondary

Aletta van Trees for All: “We zijn klaar als we onszelf kunnen opheffen”

maandag 18 november 2019

Eén van de meest concrete acties die je kunt ondernemen om de wereld een beetje groener te maken, is het planten van bomen. Omdat wij daar graag een steentje aan bijdragen, hebben we de handen ineengeslagen met Trees for All. Hoe dat precies werkt en waarom Trees for All dat doet? Dat leggen Aletta Jansen van Trees for All en Nico Veldkamp van Printdeal je uit in dit blog.

Trees4all-blog-1

Kun je ons eerst eens uitleggen wat Trees for All precies doet? Aletta: “Trees for All is een stichting die al twintig jaar bestaat. Ons grootste doel is om zoveel mogelijk bomen te planten en bossen te behouden. De aarde zoveel mogelijk te vergroenen. Om zo een beter klimaat op aarde te krijgen”.

“Als relatiemanager leg ik contact met bedrijven die graag met ons willen samenwerken. Dat kan op heel veel manieren. We bieden CO₂-compensatie aan, maar veel bedrijven willen vooral bomen of een bos planten. Bij het bedrijf praat ik echt over de intrinsieke waarde. Het is belangrijk dat een bedrijf dit vanuit zijn MVO-doelstelling doet.”. Trees4all-blog-2 Met wat voor bedrijven sluiten jullie partnerschappen? Aletta: “Van oudsher bedrijven die veel met hout werken. Zoals keukenbedrijven, parketbedrijven, meubelmakers. Maar ondertussen is het veel breder dan dat. We hebben ongeveer tweehonderd vaste partners. En dat gaat van iemand die horloges maakt tot aan een groot BAM Infra, die dit jaar 150.000 bomen hebben geplant. Heel veel particulieren vinden ons door te googelen op CO₂-compensatie. Ook zijn er steeds meer mensen die geen verjaardagscadeau willen, maar een donatie aan Trees for All vragen”.

Hoe werkt het compenseren van CO₂ eigenlijk? Aletta: “Voor bedrijven bieden we eigenlijk twee smaken. De ene is dat we simpelweg bomen planten. Die worden geplant in het binnen- en buitenland. De bomen worden geplant in duurzame herbebossingsprojecten in binnen- en buitenland. Waarbij het een belangrijk uitgangspunt is dat het aangeplante bos minstens dertig jaar beheerd wordt. En aan de andere kant kun je via ons CO₂ compenseren. Voor bestaande bossen worden er CO₂-credits uitgegeven die wij van de markt halen. We handelen daar niet in, wij zijn geen commerciële partij”.

Maar het aanplanten van bomen is populairder? Aletta: “Wij houden die stromen gescheiden. We hebben herbebossingsprojecten die gecertificeerd zijn. In die projecten kan door middel van credits CO₂ gecompenseerd worden. En we hebben herbebossingsprojecten waar we puur bomen planten. Het opvallende is dat de meeste bedrijven bij ons komen om hun CO₂ te compenseren. Maar uiteindelijk willen ze toch het liefst een bos op naam doneren.

Nico, nou zijn wij een drukkerij. En meestal gebruiken wij bomen op een iets andere manier. Hoe komt Printdeal bij Trees for All? Nico: “We hebben een aantal jaar geleden een spaarprogramma gehad waar klanten hun spaarpunten onder andere konden gebruiken voor een donatie aan Trees for All. Daar werd best wel veel voor gekozen. Nu komen de feestdagen er bijna aan. En worden er enorm veel kerstkaarten besteld bij ons. Zo’n acht miljoen. Allemaal gemaakt van papier, wat natuurlijk van bomen gemaakt wordt. Het meeste uit verantwoord beheerde bossen met een FSC®-keurmerk. Trees4all-blog-3 Nu hebben we ook een duurzame papiersoort geïntroduceerd. Een papiersoort die is gemaakt van gerecycled papier en ook op een duurzame manier is geproduceerd. Die papiersoort introduceren we nu tijdens de kerstcampagne. Op die manier geven we onze klanten de kans om ook te verduurzamen in hun communicatie. Ons idee was: we geven onze klanten een incentive, een reden om te kiezen voor een duurzame papiersoort. En om dat onder de aandacht te brengen, hebben we de samenwerking weer opgestart met Trees for All. En natuurlijk gaan bomen en kerst ook mooi samen!”.

Aletta, is het niet onlogisch voor jullie om samen te werken met een drukker? Aletta: “Wij gaan niet je bedrijf keuren en onze lat ertegenaan leggen. We vinden het wel belangrijk dat er vanuit een intrinsieke waarde over duurzaamheid gedacht wordt. Dat gesprek gaan we aan. Wij planten gewoon zoveel mogelijk bomen met zoveel mogelijk mensen die daar aan mee willen doen. Als wij zouden zeggen tegen bedrijven, ‘je moet eerst de boel op orde hebben voor je mee mag doen’, dan planten wij nul bomen”.

Nico, we hadden het er net over dat er wel motivatie binnen het bedrijf moet zijn. Hoe zit dat bij Printdeal? Nico: “We willen onze klant wel duidelijk de mogelijkheid geven om een duurzame keuze te maken. En die keuze willen we ze bij steeds meer producten gaan aanbieden. We beginnen nu met de kerstcampagne, door een duurzame variant van onze kerstkaarten aan te bieden. En eigenlijk belonen we de klant die dat doet extra door ook nog bomen te planten. We hebben ook een aantal stappen binnen onze drukkerij genomen. Zo maken we steeds meer gebruik van duurzame energie. Afvalstromen scheiden we. En onze drukkerij is sinds kort FSC®-gecertificeerd”. Trees4all-blog-4 Aletta, wat is jullie uiteindelijke droom? Aletta: “We zijn klaar als we onszelf kunnen opheffen. Want dan is iedereen duurzaam, dan is er bijna geen CO₂-uitstoot meer, dan worden de bossen goed beschermd. We werken in het buitenland met plaatselijke bevolking. Wat is het toch mooi als er geen boer meer is die bossen gaat verbranden voor zijn landbouwgrond, omdat hij doorheeft dat hij beter agroforestry kan toepassen, waarbij je een combinatie hebt van landbouw en bos. Stel je voor dat iedereen zo duurzaam is dat wij overbodig zijn. Dan hebben we ons ultieme doel bereikt. Tussenstappen hebben we ook. We bestaan nu 20 jaar en groeien enorm. We zijn nu capaciteit aan het uitbreiden zodat we alleen maar meer kunnen planten”.

Blogbanner-NL


  1. #Kerstkaarten
  2. #Kerst

Lina Janssen
Lina Janssen

Medewerker marketing

Lees meer van Lina Janssen

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.