Beroemdheden secondary

10 Beroemdheden met een verleden…als grafisch ontwerper!

dinsdag 18 augustus 2015

De volgende keer dat je Photoshop of Illustrator opent, kan je met een gerust hart adem halen: je bent in goed gezelschap. Voordat de personen in deze lijst bekend werden, waren ze allemaal grafisch ontwerper. De één met een diploma op zak, de ander met een echt reclamebureau! De creatieve wereld reikt verder dan je zou denken.

Sterren met miljoenen verkochte platen, films die miljoenen opbrachten of andere wereldwijde successen op hun naam: allemaal gaven ze hun carrière met hun passie voor grafisch vormgeven een zetje in de rug. Scroll vooral door, er komen steeds meer bijzondere namen tevoorschijn!

Chuck D (Public Enemy)

Chuck D Slackernrrd

Public Enemy is één van de meest invloedrijke groepen in de rap-geschiedenis. Public Enemy had een duidelijke en creatieve visuele identiteit. De achtergrond van de oprichter had daar meer mee te maken. Voordat de Public Enemy albums hits scoorden, studeerde Chuck D (beter bekend als Carlton Douglas Ridenhour) grafisch ontwerp aan de Adelphi University in New York.

“My first year at college I was part of the school newspaper… I was good, I was gifted I was talented…” zei hij tijdens een persconferentie in 2008, “But I got kicked out of college – and kinda left. I partied too much as a freshman.”

Chuck D ontwerp Chuck D ontwierp deze originele designs voor het Public Enemy logo in 1986. Hij gebruikte een watervaste stift, Tipp-ex, een kopieermachine en een stanleymes.

De jongeman was sterk gemotiveerd om carrière te maken in de rapwereld en werd is door de release van zijn eerste rap nummers afgestapt van zijn vormgevingsopleiding. In 1979 keerde hij dan ook terug naar school en haalde zijn verloren jaar in. In 1984 slaagde hij uiteindelijk met uitmuntende resultaten en een specialisatie in album cover design.

Joel Zimmerman (Deadmau5)

Joel Zimmerman

Dat de DJ-act Deadmau5 een doordachte theatrale voorstelling is, valt niet te betwijfelen. Voordat Zimmerman zijn entree maakte in de housewereld, deed hij veel kleine klusjes als grafisch ontwerper. Hij kreeg het niet van een vreemde, zijn moeder was ook een visuele artieste.

Weetje! De reden dat Deadmau5 Deadmau5 heet is volgens zijn vader; “In mijn zoons jongere jaren, was hij aan het chatten met een vriend op zijn computer. Totdat zijn computer het abrupt begaf.. Hij rook een de geur van een verbrand draadje en nog iets anders. Hij begon zijn computer uit elkaar te halen en vond de oorzaak… een dode muis! Sindsdien werd hij door zijn vrienden genoemd als ‘dead mouse guy’. Joel probeerde zijn naam te veranderen in ’Deadmouse’ in een online chatroom, maar deze was te lang. Dus hij werd gedwongen om hem korter te maken, namelijk ‘Deadmau5’.

Andy Serkis (The Hobbit en Planet of the Apes)

Andy Serkis Imaginarium Studios

Andy Serkis is het meest bekend geworden door zijn rol als Gollum in the Lord of the Rings-films en in The Hobbit/trilogie. Leuk, maar hij heeft ook roem kunnen verwerven als de ontwerper van de filmposters van deze kaskrakers!

Acteren zag hij altijd als tweede keuze, terwijl hij wel grote rollen innam. Zoals de rol van opperaap Ceasar in Dawn of the Planet of the Apes. Andy studeerde visuele kunst aan de Lancaster Universiteit. Worstelend koos hij uiteindelijk voor de minor theater studies, waar hij eindelijk zijn passie kon toepassen; posters voor universiteitsproducties ontwerpen.

“I wanted to be a painter or a graphic designer,” vertelde Serkis tijdens IndieLondon 2011, “But then I started acting in productions until I played this one role which was a huge epiphany moment in my life, where it was ‘this is what I’ve got to do'”.

We zijn dan wel een goede ontwerper verloren aan de filmindustrie, maar we zijn een koning van de motion capture-rollen rijker! Da’s ook wat waard.

Alan Rickman (Harry Potter)

Alan Rickman

Ondanks dat veel van de bekende sterren in deze lijst grafisch ontwerp hebben gestudeerd, verdienden er slechts enkelen hun brood mee. Eén van deze mensen is Alan Rickman, beter bekend als Sneep van Harry Potter. Voor anderen blijft hij voor eeuwig en altijd Hans Gruber uit Bruce Willis’s legendarische Die Hard-films.

Als afgestudeerde van de Chelsea College of Art and Design, besloot Alan verder te studeren aan de Royal College of Art. Vanuit daar begon hij in 1969 en 1970 te werken aan het studentenblad. Tijdens zijn studentenjaren zette hij zijn eerste stappen naar zijn eigen bedrijf. Zo startte hij zijn eigen grafisch ontwerp bureau Graphiti.

Ondanks zijn succesvolle jaren als designer, werd zijn hart uiteindelijk veroverd door acteren. In 1972 beëindigde hij zijn bedrijf om zich volledig te richten op zijn studie aan de Royal Academy for Dramatic Arts.

Ricky Wilson (Kaiser Chiefs)

Ricky Wilson

Van voorman van festivalband Kaiser Chiefs, tot jurylid bij The Voice op de BBC: never a dull moment met zanger Ricky Wilson. Niet dat zijn leven voor deze enerverende carrière saai was. Wilson studeerde aan de ULees Metropolitant University voor zijn bachelor in grafisch ontwerp. Ricky heeft zelfs na zijn afstuderen (in 2000) nog part-time les gegeven over grafisch ontwerp bij Lees College of Art.

Pete Townshend (The Who)

Pete Townsend

Peter Dennis Blandford “Pete” Townshed is een Engelse muzikant, zanger en songwriter. Je kent hem vast als de leadgitarist en songwriter voor de rockband The Who. De legendarische band werd genomineerd als derde grootste band van de jaren ’60 en ’70.

Townshend studeerde grafisch ontwerp aan de Ealing College of Art. Dat hielp hem om op subtiele wijze controle te krijgen over de branding van The Who. Deze creatieve omgeving heeft hem zelfs geholpen om zijn unieke manier van spelen te ontwikkelen.

“I was at art school, surrounded by real intellectuals, people that were experimenting all the time,” vertelde Townshend in Guitarist magazine in 2012, “I was greatly impressed by all this and wanted to please these people.”

David Bowie

David Bowie

Het zal je niet verrassen: ook David Bowie heeft het genoegen gehad om in de creatieve wereld van de grafische vormgeving te stappen. In de jaren ’60 en ’70 was er niets wat Bowie niet naar zijn hand wilde zetten.

De Rockgod heeft gestudeerd aan de Bromley College of Art in het begin van de jaren ’60. Hij specialiseerde zich in layout en typesetting. Hoewel hij hier niet in is doorgegaan, zijn de invloeden die hier geboren werden gedurende zijn hele carrière zichtbaar. Een goed voorbeeld hiervan is zijn laatste werk, The Next Day. Jonathan Barnbrook’s ontwierp een oude Bowie-cover op ingenieuze manier opnieuw, door een wit vierkant over de foto te plaatsen.

Feitje! Bowie’s imago onderging een snelle verandering tijdens zijn studie. Dat komt voort uit een pak slaag dat Bowie ontving van een medestudent, in een onenigheid over een meisje. De klap op zijn gezicht had zijn linker oog beschadigd en gaf Bowie een permanente beschadiging aan zijn gezicht. Dit is de oorzaak achter het mysterieuze voorkomen van Bowie.

Freddie Mercury (Queen)

Freddie Mercury

Eén van de beroemdste zangers ooit, én voormalig ontwerper: Farrokh Bulsara, beter bekend als Freddie Mercury. Tijdens Queen’s fenomenale carrière, heeft Freddie bewezen dat hij net zo veel visuele magie als theatrale flair had.

Zonder Mercury’s bijzondere stem, compositie en designtalent, zou Queen snel vergeten zijn. Mercury is, net zoals Townshed en Rolling Stones’ gitarist Ronnie Wood, een alumni van Ealing College of Art en afgestudeerd met een diploma in grafisch ontwerp. Naast deze opleiding heeft Freddie ook nog gestudeerd aan de Isleworth Polytechnic.

Charlie Watts (Rolling Stones)

Charlie Watts Daily Headbanger

Charles Robert “Charlie” Watts is een bekende Engelse drummer van de nog bekendere band The Rolling Stones. Hij begon met het spelen van de drums in bekende clubs in London, waar hij o.a. Brian Jones, Mick Jagger en Keith Richards ontmoette. In 1963 trad hij toe tot hun groep als drummer. Zijn bijbaantje: het ontwerpen van albumcovers en tourposters.

Charlie heeft gestudeerd aan de Harrow Art School (nu University of Westminister), waar hij zijn passie voor grafisch ontwerp ontwikkelde. Na het verlaten van zijn school, werkte Watts als grafisch ontwerper voor een bedrijf genaamd Charlie Daniels Studios.

Liam Howlett (the Prodigy)

Liam Howlett

Liam Howlett, bekend van de progressieve band The Prodigy, heeft een zeer diverse jeugd gehad. Na het volgen van veel pianolessen kwam Liam ironisch gezien terecht in de hip-hop scene. Hier leerde hij breakdancen bij zijn crew en begon daarnaast te dj-en bij zijn eerste band Cut 2 Kill. Na een hevige ruzie in die band besloot Liam Cut 2 Kill te verlaten en zijn eigen muziek te gaan schrijven.

In de tussentijd was hij grafisch ontwerper in een t-shirt printshop. Waar hij dan ook grotendeels van zijn grafische ervaring heeft opgedaan. Bij het opzetten van The Prodigy had hij grote invloed in het ontwerpen van het onderstaande logo voor The Prodigy.

*Ken jij nog meer bekende sterren die niet in dit lijstje staan? Dan horen we het graag in een reactie hieronder! *

Dit arikel is gebaseerd op het Engelse artikel van creativebloq.comJouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.