secondary Alternatief-voor-adobe2-nl

Goedkope & gratis alternatieven voor Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign en meer

zondag 21 november 2021

Geweldig design maak je meestal met de software van Adobe. Maar gaat je voorkeur uit naar een ander programma of ben je op zoek naar een goedkoper alternatief? Daar zijn er gelukkig voldoende van! In dit blog geven we steeds 3 alternatieven voor Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator, Lightroom en Premiere.

photoshop

Alternatieven voor Adobe Photoshop

GIMP

GIMP is al sinds 1995 hét gratis alternatief voor Photoshop. De beeldbewerkingssoftware biedt grotendeels dezelfde functionaliteit als Photoshop, alleen in een minder strak jasje. Je moet GIMP dan ook niet zien als een kopie van Photoshop: als je het programma van Adobe gewend bent, heb je nog wel een kleine leercurve te gaan. GIMP is beschikbaar voor ieder besturingsprogramma.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van GIMP hier

Affinity Photo

Een fijn alternatief voor Photoshop, omdat het vrijwel hetzelfde werkt. Niet alleen de panelen, maar ook de sneltoetsen doen ’t precies zo. Affinity probeert de details nét iets beter te maken dan Photoshop doet, en daarmee zijn ze een gedegen concurrent (voor een lagere prijs).

Prijs: €54,99 Bekijk de website van Affinity Photo hier

FireAlpaca

Een eenvoudigere versie van GIMP is FireAlpaca. Met een simpele menustructuur en de basisgereedschappen binnen handbereik, kun je makkelijk afbeeldingen maken en bewerken. Als je niet met een blanco canvas wil beginnen, vind je enkele handige sjablonen in FireAlpaca.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van FireAlpaca hier

illustrator

Alternatieven voor Adobe Illustrator

Inkscape

Tekenen: het is het eerste waar je aan denkt bij uitingen van creativiteit. Van de vingerverf op het tafelkleed tot de designer op zijn high-end Wacom: het heeft iets magisch om wat er in je hoofd zit vertaald te zien in beeld. Op je computer doe je dat gratis met Inkscape. Net als Illustrator is Inkscape een vectorprogramma. In Inkscape werk je met SVG-bestanden, hoewel andere bestandsformaten (zoals de ai-bestanden van Illustrator) wel gelezen kunnen worden. Ook leuk aan Inkscape: de community en een actief forum voor al je vragen.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van Inkscape hier

Affinity Designer

Digitaal ontwerpen wordt een stuk makkelijker én leuker met een programma dat (bijna) alles kan! Affinity Designer is er zo eentje — logo’s, illustraties, typografie… je kunt ermee maken wat je wilt. Affinity Desinger is compleet en te gebruiken op alle besturingssystemen, zelfs op je iPad.

Prijs: €54,99 Bekijk de website van Affinity Designer hier

Gravit Designer

Dit lijkt een soort basisversie van Illustrator. Je kunt gebruikmaken van een heel aantal sjablonen en grafische elementen. Als je Illustrator gewend bent, is Gravit Designer extra fijn, want de sneltoetsen zijn precies hetzelfde.

Prijs: Gratis voor de online versie, €44,99 per jaar voor de pro-versie. Bekijk de website van Gravit Designer hier

indesign

Alternatieven voor Adobe InDesign

Scribus

InDesign is het programma waar foto’s, illustraties en tekst samenkomen in prachtige publicaties, klaar voor druk. Scribus doet dat ook, maar dan gratis. Scribus ondersteunt de meeste bestandsformaten voor afbeeldingen. Het alternatief voor InDesign kan ook overweg met vectoren, die je zelfs in Scribus nog kunt bewerken. Scribus is beschikbaar voor ieder besturingsprogramma.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van Scribus hier

Affinity Publisher

Affinity Photo bewijst zich al als supergoede vervanger van Photoshop — en dan is daar Affinity Publisher in de plek van InDesign! Het bestaat nog maar een paar jaar (sinds 2019), maar heeft in korte tijd al flink terrein gewonnen. Het werkt op precies dezelfde manier en de makers van Affinity hebben ook oog voor kleine frustraties die InDesign-gebruikers hebben, zoals het editen van een PDF-bestand.

Prijs: €54,99 Bekijk de website van Affinity Publisher hier

Canva

Menig social post, CV en poster wordt tegenwoordig opgemaakt in Canva. Logisch, want het is zelfs voor grafische groentjes een heel fijn (online) programma om mee te werken. Er staan tientallen templates klaar, met het kiezen van een lettertype kun je uren zoet zijn en je kunt gebruik maken van verschillende hulptools voor uitlijnen en centreren. Canva is gratis in de basis en heeft een betaalde Premium-versie voor nog meer functionaliteiten. Het is vooral geschikt om online materiaal mee te ontwerpen. Helaas zijn Canva-bestanden niet altijd geschikt voor het aanleveren van drukwerk.

Prijs: Gratis voor de basisversie, €109,99 per jaar voor de pro-versie. Bekijk de website van Canva hier

lightroom

Alternatieven voor Adobe Lightroom

Capture One

Een steengoed programma, vooral voor de iets-meer-dan-hobbyfotografen onder ons. Capture One blijft soepel werken met RAW-bestanden en heeft superveel opties voor colourgrading en retoucheren. Wel goed om te weten is dat je een flinke weg te gaan hebt als je net begint met Capture One. De mogelijkheden zijn breed, maar de leercurve is steil.

Prijs: €29,- per maand of €349,- eenmalig (voordeligere versies per cameramerk beschikbaar). Bekijk de website van Capture One hier

Polarr

Doet wat Lightroom doet, maar dan een stuk laagdrempeliger en helemaal online. Je hoeft dus niets op je computer te downloaden (maar je hebt dus wel WiFi nodig). Polarr is een compact programma waar je verrassend veel mee kunt. Fijn: vanaf de 2.0-versie houdt het automatisch bij wat je bewerkt, waardoor er nooit iets verloren gaat als je je browser afsluit. Naast de gratis online versie, kan je ook losstaande apps voor praktisch ieder platform downloaden.

Prijs: Gratis voor de webversie, abonnementen voor de pro-versies en apps. Bekijk de website van Polarr hier

RawTherapee

Als je fotografeert met RAW als bestandsformaat, is RawTherapee je vriend. Dit superuitgebreide programma is beschikbaar voor Windows, Mac én Linux. Al is het iets minder strak en fancy dan Lightroom, het heeft allemaal handigheidjes die bewerken makkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld snapshots maken om nieuwe en oude foto’s te vergelijken. Ook worden alle originele RAW-beelden opgeslagen omdat wijzigingen apart worden opgeslagen. Het is even zoeken hoe het programma in elkaar zit, maar dan kun je er ook echt héél veel mee.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van RawTherapee hier

premiere

Alternatieven voor Adobe Premiere

DaVinci Resolve

Misschien wel het allerbeste alternatief voorAdobe Premiere Pro: DaVinci Resolve. Gebruikers kenden dit programma in eerste instantie vooral voor color grading (en nog steeds, want je kunt er een stuk meer mee dan in Premiere). In de loop der jaren zijn de functionaliteiten steeds meer gaan lijken op het totaalplaatje van Premiere. In DaVinci verdeel je je video-onderdelen niet in vlakken, maar in tabs. Zo heb je een tab voor media, bewerking, kleur en audio. Dat maakt je workflow extra overzichtelijk.

Prijs: Gratis! Bekijk de website van DaVinci Resolve hier

Final Cut Pro

Met de strakke interface zie je ’t gelijk: Final Cut Pro is ontwikkeld door Apple (en dus alleen beschikbaar voor Mac). Net als de andere programma’s van Apple is Final Cut Pro gebruiksvriendelijk en kun je gauw aan de slag — zelfs als je geen tot weinig ervaring hebt. Je kunt het samen gebruiken met Motion 5 (voor je effecten, zoals After Effects) en heeft volgens gebruikers een kleine leercurve.

Prijs: €299,- Bekijk de website van Final Cut Pro hier

LumaFusion

Bewerk je video’s op je iPad? Dan is LumaFusion een ideaal en compleet programma. Je hoeft niet zelf je effecten, animaties en overgangen te creëren, want die staan al klaar in de app. De nieuwste versie is ook te gebruiken met een extern scherm, waardoor je workflow verbetert en je meer tracks kunt gebruiken. Als je een scherm aansluit heb je op je iPad dus extra veel ruimte voor het editen.

Prijs: €29,99 Bekijk de website van LumaFusion hier

Zo zie je maar: er zijn talloze alternatieven te vinden voor de vijf populairste Adobeprogramma’s. Welke gebruik jij om perfecte prints te ontwerpen?


  1. #Illustrator
  2. #InDesign
  3. #Photoshop

Wout Van Gils

Marketeer

Lees meer van Wout Van Gils

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.