Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen.

Blog-landenvlaggen-secondary

De 'Star Spangled Banner' opnieuw ontwerpen? Hier zijn de vijf beste ontwerptips voor een tiptop vlag

donderdag 21 maart 2019

De markt voor het ontwerpen van een nieuwe landenvlag is nogal klein. Maar, wist je dat er mensen afgestudeerd zijn in vlaggenkunde? Een Vexilloloog weet exact waar een sterke vlag aan voldoet. Die kennis komt ons goed van pas. Misschien hoef je niet direct te begin aan een herontwerp van “The stars and stripes”, maar wel aan een vlag voor je bedrijf, sportclub, stad of familie. Volg deze vijf basisregels en creëer de best mogelijke ontwerpen voor jouw vlaggen!

1. Houd het simpel

Een goede vlag is zo simpel dat een klein kind hem zo uit zijn herinnering op papier moet kunnen kalken. Het makkelijkst is natuurlijk een kleurtje of twee. Neem de landenvlag van Indonesië bijvoorbeeld: horizontale strepen in het rood wit. Rood staat voor moed, wit staat voor puurheid.

Vlag-Indonesie

Vind je alleen kleurtjes iets te saai? Dan is er altijd nog symboliek. En dat pas je simpelweg toe door een cirkel, ster of halve maan op je vlag te zetten. De bekendste cirkel in een landenvlag is misschien wel die van Japan. Waarbij de rode cirkel de zon symboliseert.

Vlag-Japan

Laten we even van het rood-wit afstappen en een kleurrijke landevlag bekijken. De vlag van Palau, een ieniemienie-eilandengroepje in de Grote Oceaan. De gele disc staat voor de maan: een symbool van vrede, liefde en rust. Nu denk je waarschijnlijk: het blauw staat voor de Oceaan. Fout! In dit geval symboliseert het blauw de overgang van onderwerping naar onafhankelijkheid. Veel te ingewikkeld dus…

Vlag-Palau

2. Gebruik betekenisvolle symboliek

De afbeeldingen, kleuren en patronen op je vlag moeten raakvlakken hebben met de oorsprong van hetgeen dat wat de vlag vertegenwoordigd. Exact daarom ga je er bij de vlag van Palau waarschijnlijk direct van uit dat het blauw de oceaan symboliseert. Neem de vlag van Micronesië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Het blauw symboliseert het water en de vier sterren staan voor de vier eilanden die samen de ederatie Micronesië vormen.

Vlag-Micronesie

Y Ddraig Goch. Beter bekend als ‘The Welsh Dragon’ is onlosmakelijk verbonden met Wales. Volgens de folklore diende de draak al als het oorlogssymbool van Koning Arthur en zijn mannen. De eerste keer dat hij officieel verscheen op de vlag van Wales is rond het jaar 829. Een perfect voorbeeld van betekenisvolle en herkenbare symboliek.

Vlag-Wales

3. Gebruik 2 of 3 basiskleuren

Limiteer het kleurgebruik in je vlag tot twee of drie kleuren. Zorg ervoor dat de kleuren goed met elkaar contrasteren en dat je gebruik maakt van een standaard kleurenpallet. Dit heeft alles te maken met de herkenbaarheid van je vlag, maar vooral met het herproduceren van je vlag.

Vlag-Engeland

De nationale vlag is ’s lands trots. Of in dit geval de trots van je club of je bedrijf. Bij elke gelegenheid waar die trots tot uiting komt, wordt de vlag gebruikt en dus gemaakt. En dat moet haalbaar zijn!

Vlag-VK

4. Geen letters of bedrijfstempels

Gebruik nooit tekst op je vlag. Nooit. Want als je volk niet kan lezen, heeft het niks met je nationale symbool. Wie heeft er een nieuw ontwerp voor de landenvlag van Brazilië? De tekst ‘Order en progressie’ troont op de witte lijn die de evenaar vertegenwoordigt. Alle sterren eronder staan voor de sterrenbeelden zoals ze te zien waren tijdens de vroege ochtend van 15 november 1889; de dag dat het land van keizerrijk naar republiek transformeerde.

Vlag-Brazilie

5. Wees onderscheidend, maar toon gelijkenis

Vermijd kopietjes. Je wil natuurlijk niet dat jouw vlag wordt aangezien voor die van je rivaal. Het doel van de vlag is identificeren, dus wees onderscheidend. Maar, soms is het doel van identificatie juist om aan te tonen dat je ergens bij hoort. Zo is in de vlag van Nieuw-Zeeland en heel veel landen meer duidelijk te zien dat het land verbonden is aan Groot-Brittannië.

Vlag-VK

Vlagje raden en winnen!

Op enkele topografietoppers en vlaggenverslaafden na kennen de meeste mensen heel veel vlaggen niet. Val jij onder de uitzonderingen? Dan heb je geluk! Kan je heel goed gokken? Laat dan vooral die kunst los op de volgende vraag! Welke vier vlaggen zie je hier? Raad ze alle vier, zet het antwoord in de comments en win een bedrukte vlag naar keuze!

Vlag-raden4

Vlag-raden3

Vlag-raden2

Vlag-raden1


  1. #Vlaggen

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.
Printdeal.be

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van België, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Printdeal.be

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.